Menu

Vaření místo vyhazování: Zero waste recepty

O špetku lehčí pochoutky

Home » Inspirace » Vaření místo vyhazování: Zero waste recepty - 04.2019

Se snahou využít všechny části surovin a vyprodukovat při tom co nejméně odpadu proniká zero waste trend i do vaření.

Zelné lasagne

Krautlasagne

Doba přípravy: 1 hodina

Pro 4 osoby budete potřebovat:

  • 150 g zelných listů (cca 10 kousků)
  • 1 cibuli
  • 1 stroužek česneku
  • trochu slunečnicového oleje
  • 50 g sójového granulátu (případně 100 g tofu nebo 100 g vařené čočky)
  • sušené bylinky, například oregano,
    tymián, rozmarýn
  • 200 ml pasírovaných rajčat
  • trochu červeného vína podle potřeby
  • 50 g slunečnicových semínek
  • 150 ml vody
  • 2 lžičky drožďových vloček
  • 1 lžičku kaparů
  • 1 lžičku vody z kaparů

 

Příprava:

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. V hlubokém hrnci přiveďte k varu vodu se špetkou soli. Z košťálu oloupejte lístky zelí. Košťál nakrájejte nadrobno a nechte si jej stranou, později jej budete potřebovat. Zelné listy nechte dvě minuty v osolené vodě blanšírovat a poté je zchlaďte ve studené.
  2. V hlubší pánvi rozehřejte slunečnicový olej a opečte na něm nadrobno nakrájenou cibulku a česnek a přidejte nadrobno nakrájený košťál a opečte. Sójový granulát namočte a nechte okapat. Přidejte do pánve a důkladně opečte. Poté přidejte pasírovaná rajčata a víno a nechte 10 minut dusit.
  3. Abyste vytvořili bešamelovou omáčku, rozmixujte do krémového pyré slunečnicová semínka, 150 ml vody, drožďové vločky, kapary a vodu z kaparů. Podle chuti a potřeby přidejte sůl,
    vodu či vodu z kaparů.
  4. Do vymazané formy vyskládejte zelné listy, na ně dejte část omáčky a poté bešamel a postupně tyto tři vrstvy střídejte tak, aby poslední vrstvu tvořil bešamel.
  5. Pečte v troubě cca 30 minut, dokud se nahoře nevytvoří světle hnědá krusta.

Oříškové těstoviny

Haselnuss-Ricotta-NudelnDoba přípravy: 1 hodina plus 30 minut na zchladnutí

Na 20 taštiček budete potřebovat:

Na těsto:

  • 250 g mouky a trochu na pomoučení podložky
  • 100 ml vody
  • 1 lžičku soli
  • 2 lžíce olivového oleje

Na náplň:

  • 150 g brambor
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 větvičky máty (čerstvé nebo sušené)
  • 1/2 svazku pažitky (nebo 2 jarní cibulky)
  • sůl
  • muškátový oříšek

Na ořechovou náplň:

  • 200 g lískových oříšků
  • 800 ml vody

Příprava:

  1. Lískové oříšky opražte nasucho v pánvi, dokud nezačnou vonět. Poté je společně s 800 ml vody rozmixujte do jemného pyré. Přes plátýnko vymačkejte ze směsi zbytky vody a směs si nechte na straně pro další použití.
  2. Na těsto smíchejte v míse mouku se solí, vytvořte uprostřed směsi důlek a do něj nalijte olej a vodu. Pomocí vidličky promíchejte všechny suroviny a poté vyklopte směs na pomoučenou podložku, kde rukama hněťte, dokud nevznikne kompaktní hladké těsto. Těsto vložte do uzavírací nádoby a nechte 30 minut odpočinout v ledničce.
  3. Bylinky nasekejte najemno. Brambory uvařte doměkka, oloupejte a rozmačkejte pomocí šťouchadla. Brambory promíchejte s bylinkami, rozmixovanými oříšky, solí a muškátovým oříškem.
  4. Z těsta si oddělte porci velkou zhruba jako meruňka a rukou splácněte, poté nechte dvakrát až třikrát projet strojkem na těstoviny na 1. stupeň. Postupně si takhle zpracujte celé těsto a z plátů vykrajujte skleničkou jednotlivá kolečka na taštičky.
  5. Na každé kolečko vložte náplň v množství velikosti zhruba vlašského ořechu. Poté okraje těsta trochu navlhčete vodou a přehněte kolečko napůl, takže vám vznikne tvar půlměsíce. Okraje přimáčkněte vidličkou.
  6. V hrnci přiveďte slanou vodu k varu a těstoviny v ní vařte cca 4 minuty. Ve vedlejší pánvi si rozhřejte olej a uvařené těstoviny vkládejte z hrnce rovnou do pánve. Těstoviny opečete podle chuti a také můžete posypat strouhankou. K chodu se jako příloha hodí čerstvý listový salát.

Květáková pomazánka

Doba přípravy: 20 minut

Karfiol-Käse RezeptBudete potřebovat:

  • 100 g slunečnicových semínek
  • 1 mrkev
  • 180 g květáku (zhruba půl hlávky)
  • 1 špetku kajenského pepře
  • 1 stroužek česneku
  • 1 kapku octa (případně citronové šťávy)
  • 4 lžičky drožďových vloček
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 2 lžičky červené papriky
  • 1 lžičku hořčice
  • 1 lžičku soli

Na chlebové chipsy:

  • 1/2 bagetky nebo bílého chleba z předešlého dne
  • 5 lžic olivového oleje
  • 2 lžičky sušených bylinek nebo koření

 

 

Příprava:

  1. Slunečnicová semínka namočte v teplé vodě.
  2. Mrkev a květák nakrájejte na stejně velké kousky a uvařte v osolené vodě doměkka. Poté slijte a nechte trochu vychladnout. Slunečnicová semínka také slijte a spolu se zeleninou a všemi ostatními surovinami rozmixujte do hladkého pyré. Dochuťte solí, pepřem a octem nebo citronem.
  3. Troubu rozehřejte na 180 °C. Chléb nebo bagetku nakrájejte na tenké plátky. V misce smíchejte olej s bylinkami a kořením podle chuti a olejem pokapejte pečivo.
  4. Plátky pečiva naskládejte na pečicím papírem vyložený plech a opečte dokřupava.
Nahoru
OKDalší informace