Vánoční kuře s kuskusovým salátem
Zkuste letos pojmout štědrovečerní večeři netradičním způsobem. A nechte se inspirovat lahůdkami v moderním pojetí.
Doba přípravy: 1,5 hodiny
Pro 4 osoby potřebujeme:
- 4 velká kuřecí stehna (nebo 8 malých)
- 2 lžičky sladké papriky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 velkou cibuli
- 1/2 dcl bílého vína (možno nahradit nepřislazovanou pomerančovou šťávou)
- 1/2 l zeleninového vývaru
- sůl a pepř
Na salát:
- 500 g dýně Hokkaidó
- 1 větší červenou cibuli
- 1 lžíci kokosového oleje
- 2 lžíce javorového sirupu
- 200 g kuskusu
- 250 ml horké vody
- 1/3 lžičky soli
- 1 granátové jablko
- 3 lžíce balzamikového octa
- 6 lžic olivového oleje
- 4 lžíce pomerančové šťávy
- 1 lžičku dijonské hořčice
- 180 g rukoly
- sůl a pepř
Příprava:
- Kuřecí stehna omyjeme a osušíme. Potřeme je sladkou paprikou, osolíme a opepříme. Obě cibule oloupeme a nakrájíme na kroužky.
- V pánvi rozehřejeme olivový olej a stehna na něm zprudka opečeme do zhnědnutí, asi 4 minuty z každé strany. Přidáme kroužky bílé cibule. Když jsou stehna ze všech stran opečená, podlijeme je bílým vínem nebo pomerančovou šťávou, lehce osolíme a opepříme. Přiklopíme pokličkou a necháme vařit při střední teplotě asi 1 hodinu.
- Troubu předehřejeme na 180 °C. Dýni nakrájíme na tenké plátky a smícháme s nakrájenou červenou cibulí, kokosovým olejem, javorovým sirupem a špetkou soli. Rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme asi 15 – 20 minut.
- Kuskus nasypeme do hrnce a zalijeme vroucí vodou. Osolíme a necháme asi 10 minut pod pokličkou dojít.
- Granátové jablko rozkrojíme a pomocí lžíce vydlabeme jadérka.
- Připravíme si dresink na salát. Smícháme balzamikový ocet, olivový olej, pomerančovou šťávu, javorový sirup, dijonskou hořčici, sůl a čerstvě namletý pepř.
- Rukolu omyjeme, osušíme a rozdělíme na talíře. Na lístky rukoly rozložíme zeleninu z trouby promíchanou s kuskusem a připraveným dresinkem. Zasypeme jadérky z granátového jablka a podáváme s kuřecími stehny.