Menu

Tyhle potraviny vás zchladí zevnitř

Proč nás okurky, špenát, jahody nebo šalvěj umí ochladit i v parném létě?

Home » Inspirace » Tyhle potraviny vás zchladí zevnitř - 08.2019

Jídlo nás nejen nasytí, ale má pro tělo i další přidané hodnoty. Umí zahřát, stejně jako ochladit, čímž navíc pomáhá udržet tělo dostatečně hydratované. Velmi vhodné k ochlazení těla jsou vlažný zelený nebo mátový čaj, stejně jako čaj ze šalvěje, jogurt nebo potraviny s vysokým obsahem vody, jako jsou okurky a rajčata. Jaké další potraviny dokáží naše tělo dostatečně osvěžit zevnitř?

Okurky

Díky svému 97% obsahu vody se řadí okurky k nejlepším osvěžujícím potravinám, které podle ajurvédy navíc mají na tělo uklidňující efekt.

Rajčata

Také rajčata obsahují hodně vody a zároveň také velké množství antioxidantů, které chrání tělo před volnými radikály. Do určitého stupně zůstávají chladivé vlastnosti rajčat zachované dokonce i v rajčatové polévce.

Špenát

Špenát obsahuje spoustu hořčin, které zajišťují teplotní rovnováhu v těle. Vychutnat si můžete špenát ve smoothie, polévce nebo jen tak syrový.

Saláty

Také zelený salát stojí vysoko na seznamu potravin ideálních do horkých letních dní. Ke klasickému listovému salátu si přidejte okurky, rajčata a trochu citronové šťávy.

Jogurt, tvaroh a čerstvý sýr

Existuje celá řada mléčných produktů, které ochlazují tělo zevnitř. V jižních zemích se často setkáte s kombinacemi například jogurtu s okurkou (např. tzatziki), rajčaty a dalšími osvěžujícími druhy zeleniny.

Kokos

Podle ajurvédy se kokosové plátky, kokosové mléko nebo kokosová voda hodí k navození termické rovnováhy, když venkovní teploty překračují 30 °C.

Jahody

90 % vody a vitamín C dělají z jahod zdravé a osvěžující ovoce, které navíc neobsahuje ani příliš kalorií.

Meloun

Také meloun obsahuje opravdu velké množství vody a řadí se k dokonalým svačinkám u bazénu a přísadám do letních salátů.

Citrusy

Citrusy, ať už čerstvě vymačkané nebo nakrájené na plátky, představují optimálního bojovníka proti žízni a navíc tělo podpoří při ochlazování.

Máta

Nejen ve formě čaje, ale také jako součást salátů i jiných pokrmů působí máta nanejvýš osvěžujícím efektem. Důvodem je mentol, který máta peprná a její příbuzné druhy obsahují.

Šalvěj

Stejně jako máta nachází také šalvěj nejen v čajích, ale v celé kuchyni široké využití. V zimě mírní bolest v krku a kašel, v létě působí proti nadměrnému pocení.

Zelený čaj

Chladí, detoxikuje a dodává tělu hydrataci, kterou zejména při velkých vedrech tělo tolik potřebuje. Zelený čaj je proto letním drinkem v pravém slova smyslu. Jen nesmí být příliš horký nebo studený, jinak by ho muselo tělo nejprve upravit na správnou teplotu, čímž by se opět zahřálo.

Nahoru
OKDalší informace