Active Beauty
Tvarohový koláč s rebarborou

Tvarohový koláč s rebarborou

Osvěžující, lehce nakyslá chuť čerstvé rebarbory dodá tvarohovému moučníku ten správný šmrnc.

Přestože je rebarbora zelenina, používá se jako ovoce. Chutná lehce kysele a obsahuje velké množství vitamínu C. Sklízí se nejčastěji od dubna do června. Pokud ji zjara přikryjete, aby nepromrzla, lépe si uchová teplo slunečních paprsků a rychleji dozraje.

Pro 4 osoby potřebujeme: Topfenauflauf mit Rhabarber

Příprava:

  1. Formu na koláč vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Máslo necháme rozpustit. Z vajíček oddělíme žloutky, které smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem, máslem a tvarohem. Krupici smícháme s práškem do pečiva a vmícháme do těsta. Přilijeme trochu mléka či ovocné šťávy, aby bylo těsto spíše řidší. Z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně ho vmícháme do těsta.
  2. Rebarboru (či jiné ovoce) nakrájíme na středně velké kousky. Na dno koláčové formy rozetřeme vrstvu těsta, na ni rovnoměrně rozmístíme ovoce a zalijeme zbývajícím těstem, které rozetřeme dohladka.
  3. Pečeme v troubě při teplotě 180 °C asi 45 minut do zlatohněda. Pokud použijeme mražené ovoce, je třeba prodloužit dobu pečení asi na 1 hodinu. Koláč je hotov, jakmile se vrchní těsto začne nadouvat. Znamená to, že je dobře propečený.

Tip: Při použití jiného druhu ovoce nebo kompotu můžete jeho kyselost upravit podle chuti přidáním cukru nebo medu.