Menu

Báječná snídaně

Zdravý start do nového dne

Home » Inspirace » Výživa » Báječná snídaně - 02.2017

Snídaně představuje zdravý základ pro celý den. Zkuste si ji ozvláštnit a proměnit ranní rutinu ve skvělý chuťový zážitek.

Avokádový toast. Rajčatový burger s pošírovaným vejcem. Ovocné smoothie. Aktuální snídaňové trendy jsou velmi pestré a nabízí nepřeberné množství variací, které stále častěji vytlačují starou klasiku v podobě chleba s marmeládou. Důkazem je i vzrůstající počet blogů, které se tomuto tématu věnují a přináší inspiraci, jak se zdravou snídaní ideálně nastartovat do nového dne.

Dalším hitem jsou víkendové brunche. Označení pochází ze spojení dvou anglických slovíček: breakfast – snídaně a lunch – oběd. Brunch dnes představuje běžnou součást jídelního lístku mnohých kaváren a restaurací. Základem dobrého snídaňového menu jsou čerstvé, kvalitní suroviny, pestrost a nutriční vyváženost. Někdy stačí přidat pár netradičních ingrediencí, které promění i obyčejné müsli nebo wafle ve speciální lahůdku. Pomalou a bohatou snídani si ale samozřejmě můžete dopřát i doma. Jde jen o to, udělat si na ni čas a vychutnat si ji společně se svými blízkými. Dobrou chuť!

Tip na vydatnou snídani:  „Shakshuka“

Na 2 porce potřebujeme:
shakshuka

  • 3 vejce
  • 1 cibuli
  • 2 plechovky krájených rajčat
  • 1 červenou papriku
  • 1 stroužek česneku
  • 1/8 l červeného vína
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 1 lžičku kajenského pepře, 1 lžičku římského kmínu, 1 lžičku koriandru, 1 lžičku mletého kardamomu, ½ lžičky skořice
  • 1 lžíci třtinového cukru
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • hrst čerstvé plocholisté petržele
  • sůl, pepř

Příprava:

  1. Cibuli a papriku nakrájíme na kostičky, česnek nasekáme na tenké plátky.
  2. Ve větší pánvi rozehřejeme olej, na kterém orestujeme cibuli. Přidáme cukr a necháme přibližně 1 minutu lehce zkaramelizovat. Přimícháme nakrájenou papriku a česnek. Poté okořeníme a směs podlijeme červeným vínem. Přidáme rajčata a rajský protlak, ztlumíme teplotu a necháme dalších 20-30 minut probublávat, dokud omáčka nezhoustne.
  3. Vše ještě jednou dobře promícháme, lžící do směsi vyhloubíme 3 menší důlky a do každého z nich roklepneme jedno vejce. Přikryjeme pokličkou a necháme ještě několik minut při nízké teplotě podusit.
  4. Před podáváním posypeme nasekanou petrželkou.

Ideální pro hladové světoběžníky: Tento recept původně pochází ze severní Afriky, ale dnes je populární především v Izraeli jako typické snídaňové jídlo. Výborně chutná s chlebovými plackami.

Zdravá a chutná snídaně z dm:

BUCH TIPP Rychlá a výživná

Podle chuti a nálady můžete ovocnou snídaňovou kaši dmBio s jablky, švestkami, meruňkami a chia semínky obohatit dalším čerstvým ovocem, oříšky nebo semínky.

 

BUCH TIPP Nejen pro vegany

Sójové capuccino dmBio představuje čistě rostlinné kávové potěšení z jemně aromatických kávových bobů s krémovým sójovým nápojem, jemně oslazené a zjemněné bourbonskou vanilkou.

BUCH TIPP Osvěžující koktejl

Potřebujete dodat energii? Softie smoothie dmBio s jablečnou šťávou, kapustou, špenátem a ananasem v kombinaci s aloe vera a chlorelou je plné živin a hodí se i jako rychlá svačinka.

 

Nahoru
OKDalší informace