Menu

Svátky klidu

Tipy pro podařené vánoční svátky.

Home » Životní styl » Psychologie » Svátky klidu - 11.2016

„V klidu spočívá síla,“ praví jedno čínské moudro, na které bychom si měli vzpomenout i v období adventu. Aneb jak zvládnout předvánoční přípravy v pohodě a bez stresu?

Oslavy vánočních svátků jsou krásným zvykem. Především, pokud je vnímáme srdcem a jde nám o to, strávit příjemný čas s rodinou a přáteli a užívat si vzájemnou blízkost. Každá společná chvíle se počítá. Úsměvy, objetí, malý dáreček, dobré jídlo. Vydařený sváteční večer nevyžaduje mnoho. Žádné velkolepé přípravy, při kterých se uženete. Nejdůležitější je, udělat si čas a společně posedět. Vzpomeňme si na babiččino vyprávění, jak u nich vypadaly Vánoce, když byla ještě malá. Na návštěvu se spontánně stavovali sousedé a přátelé a vychutnávali si slavnostní atmosféru. Tatínek přinesl ze sklepa víno, maminka servírovala voňavé dobroty a kamna sálala teplem. Potom se jedlo a povídalo, bylo útulno a veselo… Aby Vám i na ty letošní svátky zůstaly krásné vzpomínky, přinášíme pár tipů na to, jak zvládnout předvánoční přípravy v klidu a pohodě.

leben-coach-6-ab_2016-08

Všeho s mírou. Nenechte perfekcionismus ovládnout veškeré přípravy.

Zapomeňte na spěch

Člověk by měl slavnostně vnímat a vychutnávat si už samotné přípravy. Adventní dny přímo vybízejí k tomu, naladit se na vlnu pohody. Můžete společně hledat recepty, které byste rádi uvařili, nebo o kterých víte, že chutnají všem. Udělejte si čas na nákup a užijte si ho. Přehrajte si v myšlenkách slavnostní večer a přemýšlejte, jaký chcete, aby byl. Představujte si, jakou náladu a atmosféru chcete vykouzlit. Často se tak objeví mnoho nápadů, jakým směrem se vydat. Inspirovat se můžete také radami zkušených hostitelek. Správní hostitelé jsou totiž jako režiséři, kteří dodávají večeru i určitou dramaturgii. Rozmýšlí, koho pozvat, kteří lidé si spolu dobře sednou, kdo bude mít druhým co vyprávět a podobně. I když se Vám plánování zasedacího pořádku může zdát zbytečně staromódní, je dobré si pořádně promyslet veškeré detaily. Je totiž třeba vytvořit pospolitou atmosféru a družnou náladu, aby večer působil pohodově.

Aby byli hosté hned od začátku lépe zapojeni do celého dění, můžete je požádat o pomoc při servírování určitého chodu nebo dolévání prázdných skleniček. A pokud je hostitel dobrým režisérem, rozplánuje si i tempo večera. Měl by být klidný a rozjímavý, nebo raději živý a svižný? Pro zpestření můžete například jeden chod servírovat v jiné místnosti než v jídelně nebo vyzvat ke společnému přípitku na balkoně. Oslava tak získá větší dynamiku, kterou lze přizpůsobit aktuální náladě. Na druhou stranu však není třeba dělat si s průběhem večera příliš těžkou hlavu. Jak se vše vydaří, záleží z velké míry na hostech samotných.

Zapomeňte na dokonalost

Občas se k nám však nenápadně vplíží host, který s námi dokáže pořádně zacvičit: vlastní perfekcionismus. Objeví se už při rozesílání pozvánek, hlásí se o slovo při přípravě slavnostní tabule, navrhuje nákladné dárky pro hosty, diriguje při vaření. Odmění Vás sice chválou a uznáním, ale k jeho průvodním jevům patří zvýšený puls, červené tváře a především pořádná porce stresu. Usilovat o dokonalost může být fajn, ale rozhodně to není nutné. A hlavně: Co kdo vlastně považuje za perfektní?

hostitel jako režisér

Jako režisér. Správný hostitel má slavnostní večer dobře rozplánovaný.

Vyhnout se zbytečným tlakům a nervozitě můžete díky dobré přípravě a sázce na jistotu. Zapomeňte proto na složité experimenty a servírujte jednoduché, ověřené menu. Klasika, kterou jste vařila už tolikrát, že byste ji zvládla připravit i poslepu, uklidní nervy, když máte uspokojit stádo nenasytů. Jako třešničku na dortu pak můžete připravit něco mimořádného. Důležité je, abyste přitom měla dostatek času i sama na sebe. Sednout si, v klidu se najíst a udělat si malou pauzu. Koneckonců jde o to, užít si společně klidný večer. Pokud bude hostitelka stále odbíhat od stolu nebo bude vystresovaná a unavená z celodenního kolotoče, nebudou se ani hosté cítit příjemně.

Dalším tipem je plánovat slavnostní večer podle počtu hostů. Čím delší je jejich seznam, tím jednodušší by mělo být menu. Společné posezení je tím nejdůležitějším, proč k Vám hosté přijdou. Ne proto, že jsou hladoví. Nebojte se proto klidně naservírovat třeba dezert, který je už předpřipravený a pouze se vyndá z mrazáku. Nebo obložené talíře, ze kterých si každý zobne podle chuti. Kdo plánuje oslavu, měl by si také promyslet, koho požádat o pomocnou ruku. Kdo by mohl asistovat při servírování pokrmů, starat se o pití nebo zabavit děti, aby si i rodiče užili klidný večer.

Vzpomínky zůstanou

Pokud chcete, aby na sváteční okamžiky Vaši hosté dlouho vzpomínali, připravte si pro ně nějaké originální překvapení. Opět nemusí jít o nic velkolepého, spíše milou drobnost, která vystihuje Vaši osobnost. Nebo se sama nechejte překvapit a klidně na chvíli předejte otěže druhým. Zkrátka buďte spontánní a zkuste brát slavnostní večer jako experiment. Nemusí být nezapomenutelný, stačí, když se všichni budete cítit příjemně a dobře.

Tipy & triky pro vydařenou oslavu: číst dál

Slavnostní nálada

Jídlo je jako rituál. Jídlo je jako kousek domova, o který se člověk rád dělí. Jídlo spojuje. Proto si na jídlo a společně stolování vyhraďte dostatek času. Pozvěte přátele na předvánoční posezení a vyzkoušejte spolu nějaký netradiční recept, experimentujte, vychutnávejte a bavte se. Pokud však chystáte větší oslavu, nepodceňujte dobrou přípravu.

leben-coach-2-ab_2016-08

Plánovací kalendář:

4 týdny před oslavou:

  • Připravte si seznam hostů, napište a rozešlete pozvánky – hostům nechte alespoň 10 dnů na odpověď.
  • Sežeňte si pomocníky, kteří Vám budou asistovat při servírováním nebo vypomohou s mícháním drinků, abyste si mohla slavnostní večer sama také v klidu užít.

3 týdny před oslavou:

  • Vyberte hudbu. Ta je totiž kromě jídla a pití jedním z hlavních faktorů, které navodí dobrou náladu.
  • Začněte počítat: Jakmile máte potvrzeno, kolik hostů odrazí, ověřte si, zda máte k dispozici dostatek talířů, příborů, skleniček a židlí ke stolu. Pokud ne, můžete teď v klidu vše zorganizovat (například vypůjčit si chybějící u sousedů či přátel).

2 týdny před oslavou:

  • Naplánujte si menu a podrobný plán jeho příprav. I když recepty dobře znáte, nechte si vždy raději dostatečnou časovou rezervu. Nezapomeňte na předkrm a dezert, které je většinou možné připravit den předem. Platí, že známé a osvědčené receptury se Vám jistě podaří i v časovém presu. Zároveň je však teď ten pravý moment, vyzkoušet něco nového.

1 týden před oslavou:

  • Obstarejte nápoje a zamyslete se, zda je máte kde vychladit (dostatek ledových kostek do vany, kbelíků…).
  • Objednejte si předem případné netradiční suroviny, abyste měli jistotu, že budete mít při přípravě svátečního menu vše potřebné po ruce.
  • Promyslete si, jak prostřete a ozdobíte stůl a nakupte si potřebné dekorace.

Dva dny před oslavou

  • Nakupte všechny suroviny pro sváteční menu.

Den před oslavou

  • Zamyslete se nad tím, co byste si ráda oblékla – malá módní přehlídka Vás může příjemně naladit.
  • Dopřejte si zkrášlující rituál a nechte se hýčkat: Zajděte si ke kadeřníkovi, na manikúru nebo kosmetiku.
DIY dekorace na stůl

foto-quer-ab-2016-ausgabe08

Jak na to:

Krajkový svícínek

Budeme potřebovat. Malou zavařovací skleničku, čajové svíčky, papírovou dortovou krajku, nůžky, provázek.
Zaprvé. Odstřihneme okraj papírové dortové krajky.
Zadruhé. Papírovou krajku ovineme kolem horního okraje skleničky.
Zatřetí. ...a dobře ji upevníme režným provázkem.
Hotovo. Do skleničky vložíme čajovou svíčku a jednoduchá, ale efektivní dekorace na vánoční stůl je na světě.

Vánoční svícen

Budeme potřebovat. Šedý filc, vykrajovátko ve tvaru hvězdičky, bílý papír, bílou barvu, prázdnou plechovku, svíčku, štětec, provázek a nůžky.
Zaprvé. Za pomoci vykrajovátka obkreslíme na papír hvězdičku a vystřihneme ji.
Zadruhé. Hvězdičku nalepíme na čistou plechovku. Slouží jen jako šablona a po natření plechovky bude opět odlepena.
Zatřetí. Plechovku natřeme bílou barvou. Jakmile barva zaschne, odllepíme papírovou hvězdičku.
Začtvrté. Za pomoci vykrajovátka obkreslíme hvězdičku na šedý filc a vystřihneme ji.
Zapáté. Kolem svíčky omotáme kousek provázku a přichytíme jím filcovou hvězdičku.
Hotovo. Svíčku postavíme do plechovky a zapálíme. Vánoční atmosféra zaručena.

Stromek z papírové krajky

Budeme potřebovat. Tavnou lepicí pistoli, malé dortové krajky, dřevěné korálky, špejle, nůžky.
Zaprvé. Papírové krajky nastřihneme.
Zadruhé. Ohneme je do špičky a znovu slepíme. Čím vyšší patro stromku krajka představuje, tím pevněji by měla být zatočená a tak i menší a špičatější.
Zatřetí. Špejli pokapeme ve spodní části lepidlem z tavné pistole.
Začtvrté. Navlékneme na špejli dřevěný korálek a upevníme ho pomocí lepidla. Korálek zabraňuje sklouznutí papírových krajek.
Zapáté. Stočenou papírovou krajku opatrně navlékneme na špejli a posuneme až ke korálku.
Zašesté. Zopakujeme kroky tři až pět, takže vznikne malý stromeček.
Zasedmé. Aby stromeček stabilně stál, upevníme ho nejlépe do čajové svíčky, ze které předtím odstraníme knot.
Zaosmé. Špejli se stromečkem zapíchneme do svíčky místo knotu.
Hotovo. Krásný papírový stromeček tak může pevně stát a zdobit Váš stůl.

Stromek z ubrousků

Sdílet
Nahoru
Pro optimální zobrazení webové stránky používáme cookies. Tyto soubory můžete ve svém prohlížeči kdykoli deaktivovat.OK