Menu

Slavnostní večeře s přáteli

Jak připravit povedený večer

Home » Inspirace » Slavnostní večeře s přáteli - 10.2018

Dlouhé zimní večery jsou jako stvořené pro posezení s přáteli. Díky pár jednoduchým trikům zvládnete připravit skvělý večer, na který budou všichni dlouho vzpomínat, zcela bez stresu.

Jak zvládnout přípravy večeře bez stresu?

  • Pokrmy si uvařte nejprve jen na zkoušku.
  • Zeptejte se svých hostů, zda netrpí nějakou alergií.
  • Stůl si prostřete předchozí večer, vyhnete se tak nervování, že už nestíháte vyleštit skleničky. To samé platí pro výzdobu.
  • Připravte na stůl malé občerstvení pro dříve příchozí hladové hosty.
  • Netrvejte na dokonalosti. Určitá pozornost je samozřejmě na místě, ale neustálé přerušování uvolněné atmosféry otázkami, zda hosté něco nepotřebují, nebude nikomu příjemné.
  • Připravte dostatek nápojů, myslete i na nealkoholické alternativy.
  • Nebraňte se pomoci. Být s vámi v kuchyni, popíjet víno a druhou rukou míchat maso zvládne každý. A ještě si u toho stihnete příjemně popovídat.

Zapojte do přípravy večera všechny zúčastněné. Někdo se chopí dezertu, někdo prostírání a další obstará hudbu nebo nápoje.

Nekomplikované pokrmy i pro nečekanou návštěvu

Vegan. Patří vaši přátelé mezi vegany? Oslňte je všestranným a na vlákninu bohatým dmBio Jackfruit, které svou texturou připomíná maso.

Originální. Z dmBio špaldy ala rýže můžete připravit sladké pokrmy nebo například rizoto, takže byste ji měli mít vždy v zásobě.

Orientální. Jestliže zvete své přátele často, dbejte na pestrost jídla. dmBio bulgur nabízí nekonečné množství možností, jak jej připravit.

Lesklá. dmBio čočka Beluga se díky neobvykle lesklému vzhledu a lahodné chuti zabydlí v každé kuchyni. Připravte z ní salát, pomazánku nebo přílohu.

Jak nazdobit slavnostní tabuli

Tip 1: Na slavnostní tabuli zvolte dekorace a prostírání maximálně ve dvou barvách. Díky tomu dosáhnete puncu vznešenosti. A navíc, příliš barev odvádí pozornost od jídla a způsobuje neklid.

Tip 2: Sbírání větviček a šišek vám poskytne nejen skvělou zábavu na čerstvém vzduchu, ale sesbíraný materiál vám také následně poslouží jako skvělý dekorační prvek. Šišky se v teple pomalu otevírají a příjemně provoní místnost.

Tip 3: Vysoké svícny a honosné kytice sice vypadají krásně, ale zcela jistě vám zabrání ve výhledu na spolustolovníky. Postavte je proto na konferenční stolek nebo některou z vedlejších polic. I tam jistě najdou své dekorační uplatnění a zútulní interiér.

Tip 4: Jmenovky na stole jsou sice jen malým gestem, ale pokud je kreativně vyzdobíte a vlastnoručně nadepíšete, uvidíte, jak dokáží zvednout vašim hostům náladu. Kromě toho také dodají slavnostnější ráz celé tabuli.

Tip 5: Méně je více. Přeplněný stůl zřídkakdy působí lákavě. Raději vsaďte na menší množství, ale o to více působivých elementů. A pokud chcete kvůli návštěvě interiér přece jen oživit, můžete kromě přezdobeného stolu použít dekorace například také na pohovku.

Vánoční zvyky nejen našich sousedů

Srbsku začínají slavit Vánoce až 6. ledna. Místo obligátního stromku kladou Srbové důraz na dubové větvičky nebo polínko. K tradičnímu vánočnímu menu patří ryba ve všech formách.

Bosně slaví Štědrý večer také 24. prosince a dárky tu místo Ježíška nosí Dědeček Vánoc. Klasické vánoční trhy, jak je známe, tu nenajdete. Po celém Balkáně se během Vánoc jí tzv. cesnika. Jedná se o vánoční chléb se zapečenými mincemi. Traduje se, že kdo minci objeví, bude mít po celý rok štěstí.

Pro děti v Chorvatsku jsou Vánoce ještě větším rájem než pro děti u nás. Dostávají totiž dárky na Mikuláše, potom 13. prosince na svátek Lucie a zároveň 1. svátek vánoční. Tradičním zvykem je v Chorvatsku sázení pšenice. Ženy zasadí semínka pšenice do kulaté mísy a čím vyšší pšenice vyklíčí, tím úspěšnější bude následující rok.

Vánoční stromek patří k symbolům Vánoc v Maďarsku teprve od roku 1824, kdy tento zvyk do země přivezla rakousko-uherská hraběnka Terezie Brunswicková. Během Vánoc nesmí v žádné domácnosti chybět bejgli – sladká roláda plněná mákem nebo ořechy.

Důležitou vánoční tradicí v Rumunsku jsou colindatori, zpívající děti, které chodí několik dní před 24. prosince od domu k domu a obyvatelům zpívají a přejí štěstí. Tradičně jedí Rumuni vepřové maso a jako zákusek si dávají vánoční koláč z křehkého těsta, plněný ořechy nebo mákem, nebo gogosi, což jsou rumunské donuty.

Ve Slovinsku začíná vánoční čas už 13. listopadu, kdy lidé začínají zdobit svá obydlí, především nejrůznějšími betlémy. Magickou sílu má údajně vánoční chléb z žita, pšenice a pohanky.

Vánoční trhy jsou u našich sousedů na Slovensku velmi oblíbené stejně jako u nás. Kromě nich však udržují Slováci zvyk, kdy ženy chodí ve skupinách od domu k domu a straší muže. Vánoční dárky poté nosí 24. prosince Ježiško stejně jako nám.

Nahoru
OKDalší informace