Menu

Sladké recepty s šeříkem, růží i malinami

Něco nám tu vzkvétá

Home » Inspirace » Sladké recepty s šeříkem, růží i malinami - 05.2019

Šeřík, růže a čerstvé ovoce nepatří pouze na zahrádku. V kuchyni vám pomohou vyčarovat neodolatelný dezert pro všechny maminky.

Sněhový dort s malinami

Na 1 dort budete potřebovat:

Na spodní těsto:

  • 20 g másla
  • 35 g bílého cukru
  • 25 g mletých mandlí
  • 15 g špaldové nebo pšeničné mouky
  • 1 špetku mořské soli
  • 2 žloutky
  • kůru z 1/2 citronu

Na malinové želé:

  • 1 plátek želatiny
  • 250 g malinového pyré
  • šťávu z 1 citronu
  • 1 lžičku pektinu (7 g)
  • 75 g bílého cukru
  • 1/2 lžíce vodky

Na malinovou pěnu:

  • 4 plátky želatiny
  • 120 g malinového pyré
  • 1,5 lžíce citronové šťávy
  • 225 ml smetany
  • 2 bílky
  • 1 lžíci cukru
  • 120 g bílého cukru
  • 100 ml vody

Na bezé:

  • 2-3 bílky (75 g)
  • 1 lžíci cukru
  • 50 ml vody
  • 140 g bílého cukru

Na malinové pyré:

  • 500 g malin
  • čerstvé maliny na ozdobu

Příprava:

První den:

  1. Troubu předehřejte na 185 °C. Rozpusťte máslo a poté přelijte do mističky. Do větší mísy vsypte cukr, mandle, mouku a sůl a k nim přidejte žloutky, citronovou kůru a máslo. Vymíchejte do hladkého těsta, které naplňte do formy o průměru 16 cm a pečte asi 10-15 minut. Po vychladnutí zakryjte korpus potravinářskou folií a nechte odpočívat v chladu.
  2. Na malinové pyré opláchněte maliny a rozmixujte na pyré. Polovinu z celého množství sceďte přes sítko, aby vznikla jemná textura, potom opět smíchejte s druhou částí.
  3. Na želé namočte želatinu na 5 minut ve studené vodě. Přiveďte k varu 250 g malinového pyré s citronovou šťávou, přidejte pektin a cukr a vařte při mírné teplotě dvě minuty. Potom sejměte ze sporáku, vymačkejte želatinu a společně s vodkou ji zamíchejte do malinové směsi.
  4. Malinové želé rozprostřete na střed dortu (ne až ke krajům). Opět zakryjte folií a nechte v ledničce přes noc.

Druhý den:

  1. Na malinovou pěnu namočte želatinu na 5 minut ve studené vodě. Přiveďte k varu 120 g malinového pyré s citronovou šťávou. Vymačkejte z želatiny vodu a přidejte ji k pyré. Sejměte z plotny a nechte vychladnout.
  2. Smetanu lehce vyšlehejte.
  3. Vyšlehejte bílky s 1 lžící cukru do tuhého sněhu. V hrnci svařte 120 g cukru s vodou na sirup. Ten potom opatrně přimíchejte do sněhu a společně promíchávejte, dokud hmota nevychladne. Směs promíchejte s malinovým pyré a poté pomocí špachtle ještě důkladně, avšak opatrně vmíchejte šlehačku.
  4. Vyjměte z chladničky těsto a kolem dokola až k okrajům rozprostřete malinovou pěnu. Opět zakryjte folií a nechte odpočívat přes noc v lednici.

Třetí den:

  1. Na bezé vyšlehejte bílky s 1 lžící cukru. V hrnci opět svařte vodu s cukrem na sirup a potom opatrně vmíchejte do sněhu. Šlehejte, dokud sníh zcela nevychladne a neztuhne.
  2. Vyndejte dort z ledničky. Bezé nandejte do cukrářského zdobicího sáčku s velkým kulatým otvorem a postupně ho nanášejte odspoda na celý dort kolem dokola. Nakonec pomocí flambovací pistole zkaramelizujte vršek sněhové vrstvy a ozdobte dort čerstvými malinami. Ten samý den zkonzumujte.

Tento dort je sice složitější na přípravu, ale chutná naprosto geniálně. Můžete si však předpřipravit spodní těsto, které lze zamrazit až na tři týdny.

Sušenky z křehkého těsta s šeříkovo-růžovým cukrem

Na asi 30 sušenek budete potřebovat:

Na sušenky:

  • 200 g másla
  • 175 g špaldové nebo pšeničné mouky
  • 90 g šeříkovo-růžového cukru a trochu na ozdobu
  • 2 lžičky vanilkového cukru

Na šeříkovo-růžový cukr:

  • 5 růžových lístků
  • 1 malý hrozen šeříkových kvítků
  • 200 g cukru

Příprava:

  1. Na šeříkovo-růžový cukr rozmixujte růžové lístky spolu s cukrem. Šeříkové lístky otrhejte a střídavě vrstvěte do uzavírací sklenice růžový cukr a lístky šeříku. Na pár dní zamrazte a poté z cukru šeříkové listy zase prosejte.
  2. Prosejte mouku. Máslo nakrájejte na malé kousky a společně s moukou, vanilkovým a šeříkovo-růžovým cukrem smíchejte rukou do hladkého těsta. Potom ho zakryjte folií a vložte na 2 hodiny do ledničky.
  3. 3. Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto vyndejte z chladničky a ještě jednou prohněťte. Potom ho rozdělte na dvě části a z každé vyválejte váleček o průměru asi 4 cm. Ty  rozkrájejte na asi 1 cm silná kolečka.
  4. Kolečka pokládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte na střední úrovni asi 10-15 minut dozlatova.
  5. Sušenky vyndejte z trouby a ihned posypejte šeříkovo-růžovým cukrem (Kdybyste sušenky pocukrovali už před pečením, ztratil by cukr svou krásnou barvu.). Nechte vychladnout na plechu a potom uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě.
Nahoru
OKDalší informace