Menu

Lapeni do sítě chutí

Sladké dobroty nejen na Vánoce.

Home » Inspirace » Recepty » Lapeni do sítě chutí - 11.2016

Předvánoční čas je neodmyslitelně spojen s pečením. Nemusí však jít jen o cukroví.

Vrstvený jablečný dort

příprava a pečení: 3 hodiny + doba na vychlazení

vrstvený jablečný dort

Na 16 porcí potřebujeme:600 g sušených plátků jablek220 g dmBio třtinového cukru2 lžičky mleté skořice1/2 lžičky mletého muškátového oříškušpetku mletého hřebíčku250 g změklého másla440 g cukru krupice2 lžičky vanilkového extraktu (nebo dřeň z 1 vanilkového lusku)2 vejce 900 g dmBio pšeničné mouky + trochu na podsypání6 lžiček dmBio prášku do pečiva 1 lžičku jedlé sodyšpetku soli160 g podmáslí1 1/2 lžičky moučkového cukru na posypání
Na karamelizovaná jablka:600 g cukru krupice90 g glukózového sirupu5 malých jablek cca po 100 g

Příprava:

  1. Plátky jablek vložíme do hrnce a zalijeme je 1,5 l vody. Hrnec dobře uzavřeme a přivedeme k varu. Vaříme při mírné teplotě asi 20 minut, dokud nejsou jablka měkká. Slijeme a necháme vychladnout. Jablka vložíme do mixéru a dohladka je rozmixujeme. Přimícháme třtinový cukr a koření.
  2. Předehřejeme troubu na 180 °C. Vyložíme pečicím papírem dva plechy.
  3. Ve velké míse vyšleháme do pěny máslo, cukr a vanilkový extrakt. Vmícháme vejce. Poté po částech přidáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva, sodou i solí a střídavě přiléváme podmáslí. Ke konci bude již těsto poměrně tuhé. Můžeme si proto pomoci při hnětení rukama. Těsto přendáme na vál a hněteme, dokud nemá hladkou konzistenci.
  4. Těsto rozdělíme na osm částí. Každou část rozválíme do tvaru kruhu mezi dvěma pečicími papíry. Rozválené těsto by mělo mít průměr cca 23 cm. Vyválené pláty pečeme asi 12 minut, vždy v polovině pečení přesuneme plech z horního patra na nižší. Po upečení necháme plát ještě 5 minut mírně chladnout na plechu, poté položíme na kuchyňskou mřížku. Postupně tak upečeme všech osm plátů.
  5. Na talíř nebo podnos položíme jeden plát těsta a potřeme ho jablečnou hmotou. Na ni dáme další plát těsta a další vrstvu jablečné směsi. Tímto způsobem postupujeme dále a dort ukončíme posledním plátem těsta. Zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme přes noc uležet v lednici.
  6. Na karamelizovaná jablka si nejprve vyložíme plech pečicím papírem. Jablka omyjeme a ke stopce vsuneme párátko do jadřince. Přibližně polovina by měla vyčnívat ven, aby se za něj jablko dalo uchopit.
  7. Cukr, glukózový sirup a 190 ml vody přivedeme k varu při mírné teplotě, dokud se cukr nerozpustí. Poté necháme vodu odpařit a vaříme ještě dozlatohněda, dokud cukr mírně nezkaramelizuje. Stáhneme ze sporáku a jablka opatrně namáčíme do karamelu. Přitom jimi otáčíme, aby byla po celé své ploše obalená karamelem. Přebývající karamel necháme okapat a poté necháme při pokojové teplotě ztuhnout. Zbývající karamel dáme stranou.
  8. Krátce před podáváním přilijeme ke zbývajícímu karamelu dalších 190 ml vody a ještě jednou za stálého míchání ohřejeme. Dort posypeme moučkovým cukrem. Položíme na něj zkaramelizovaná jablka a vše přelijeme karamelem.

Tip: Dort můžete připravit i dva dny dopředu. Pouze karamelizovaná jablka by měla být čerstvá, připravená krátce před podáváním.

BUCH TIPP Pečeme s dmBio

Jemně mletá pšeničná mouka dmBio typ 550 s bohatými nutričními hodnotami je ideální na pečení chleba, sladkých i slaných koláčů nebo závinů.

Recept: Milionové sušenky

příprava a pečení: 50 minut + doba na vychlazení

milionové sušenky

Na 40 kousků potřebujeme:110 g cukru krupice155 g změklého másla + trochu na vymazání formy1 žloutek200 g dmBio pšeničné mouky1 lžičku prášku do pečiva395 g slazeného kondenzovaného mléka2 lžíce glukózového sirupu40 g pražených solených arašídů200 g dmBio mléčné čokolády2 lžičky rostlinného oleje

Příprava:

  1. Předehřejeme troubu na 160 °C. Plech o velikosti cca 20 x 30 cm vymastíme a vyložíme pečicím papírem, který necháme z plechu asi 5 cm přesahovat.
  2. V misce vyšleháme do pěny cukr, 125 g másla a žloutek. Přimícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto vlijeme do formy a pečeme cca 15 minut.
  3. Mezitím smícháme v kastrůlku zbylé máslo, kondenzované mléko, glukózový sirup a ohříváme při mírné teplotě asi 15 minut, dokud nevznikne konzistence karamelu. V tu chvíli musíme pracovat velmi rychle. Karamel nalijeme na upečený základ a špachtlí do něj namačkáme arašídy. Poté vložíme do trouby a ještě 10 minut pečeme. Necháme vychladnout.
  4. Čokoládu nahrubo nasekáme. Necháme ji rozpustit s olejem ve vodní lázni. Čokoládovou hmotu nalijeme na hotový korpus a rozetřeme dohladka. Necháme alespoň 2 hodiny chladit, aby ztuhl. Poté ho rozkrájíme na 40 stejně velkých kousků.
BUCH TIPP Sladké pohlazení

Pochutnejte si na mléčné čokoládě dmBio z nejlepších kakaových bobů. Vyzkoušet můžete i některou z dalších originálních příchutí.

Recept: Citronové cupcaky se sněhovými pusinkami

příprava a pečení: 70 minut + doba na vychlazení

citronové cupcaky

Na citronový krém potřebujeme:4 žloutky75 g jemného cukru krupice1 lžičku citronové kůry z chemicky neošetřeného citronu80 ml citronové šťávy40 g máslaNa cupcaky:125 g změklého másla2 lžičky citronové kůry z chemicky neošetřeného citronu150 g cukru krupice2 vejce60 g strouhaného kokosu185 g dmBio pšeničné mouky1 TL dmBio prášku do pečiva80 ml dmBio mlékaNa sněhové pusinky:4 bílky220 g cukru krupiceDále:
12 papírových košíčků na muffiny

Příprava:

  1. Na citronový krém smícháme veškeré suroviny v ohnivzdorné malé misce. Vložíme ji do kastrůlku s vařící vodou tak, aby se dno misky nedotýkalo vody. V páře mícháme suroviny metličkou, dokud hmota nezíská pevnou konzistenci. Poté misku stáhneme ze sporáku, zakryjeme potravinářskou fólií a uložíme do chladu.
  2. Troubu předehřejeme na 180 °C. Do formy na 12 muffinů vložíme papírové košíčky.
  3. V míse smícháme suroviny na těsto – máslo, citronovou kůru, cukr a vejce. Přidáme kokos, mouku smíchanou s práškem do pečiva a mléko. Těsto naplníme do papírových formiček a zarovnáme.
  4. Cupcaky pečeme v troubě asi 20 minut (pomocí špejle vyzkoušíme, zda je těsto již upečené). Necháme vychladnout na kuchyňské mřížce. Teplotu trouby zvýšíme na 220 °C.
  5. Uprostřed pečených cupcaků vytvoříme koncem vařečky důlek hluboký asi 2 cm, který naplníme citronovým krémem.
  6. Připravíme si pusinky. V míse dotuha ušleháme bílky s cukrem.
  7. Hmotu na pusinky naplníme do sáčku, do kterého vytvoříme otvor velikosti cca 1 cm. Na povrchu cupcaků vytvoříme pusinky a vrátíme je na plech. Pečeme ještě asi 5 minut dozlatohněda.

Tip: Pokud si připravujete citronovou náplň s předstihem, uchovejte ji v chladničce ve skleničce. Hotové cupcakes vydrží při pokojové teplotě i několik dní.

BUCH TIPP Štavnaté osvěžení

Citronová šťáva dmBio získaná z čerstvých, na slunci vyzrálých citronů bez přídatných látek a koncentrátu je ideální ke zjemnění sladkých pokrmů, do čaje, na pečení nebo do salátů.

Recept: Mini bábovky
mini bábovka

Na 20 kousků potřebujeme: 2 vejce100 g moučkového cukru250 g hladké mouky1 lžičku prášku do pečiva250 ml dmBio mléka75 g másla Na ozdobení:světlou nebo tmavou čokoládovou polevujedlé dekorační perličky, hvězdičky apod.

Příprava:

  1. Oddělíme žloutky od bílků. Bílky vyšleháme s cukrem do pěny. Z ostatních surovin vypracujeme těsto a přimícháme sníh z bílků.
  2. Těsto nalijeme do formiček na mini bábovky a pečeme v troubě předehřáté na 150° asi 20 minut.
  3. Upečené bábovičky libovolně ozdobíme čokoládovou polevou a dekoračními prvky.

Tip: Místo formiček na bábovky můžete samozřejmě použít i formičky na muffiny.

BUCH TIPP Nadýchané těsto

Kypřicí prášek do pečiva s vinným kamenem od dmBio se skvěle hodí na přípravu všech druhů moučníků. Těstu dodá jemnou, nadýchanou konzistenci. Navíc je bezlepkový, bez fosfátů a vegan.

 

Sdílet
Nahoru
Pro optimální zobrazení webové stránky používáme cookies. Tyto soubory můžete ve svém prohlížeči kdykoli deaktivovat.OK