Menu

Sladké potěšení

Pečeme pro radost.

Home » Inspirace » Sladké potěšení - 10.2017

Vlastnoručně upečené koláče, sušenky a další dobroty potěší nejen mlsné jazýčky. A v sychravých dnech nás navíc příjemně zahřejí na těle i na duši.

Jak si nejlépe zlepšit náladu, když venku panuje zima a šeď? Přece s pomocí vanilky, skořice a kakaa. Už pouhá jejich vůně, která se při pečení line z trouby, vykouzlí v kuchyni útulnou atmosféru a pozitivně nás naladí. A jakmile vyndáme z trouby nadýchané muffiny, křehké koláčky, křupavé sušenky nebo celý slavnostní dort, ocitneme se rázem v sedmém nebi. Nejlepší na tom je, že nemusíme být žádní špičkoví cukráři, abychom vykouzlili neodolatelné laskominy. Jednoduché recepty, správné přísady a radost z pečení postačí k tomu, abychom si vychutnali zimní období z jeho lepší stránky. Ani osoby s potravinovou alergií nebo vegani nepřijdou zkrátka. Ze široké nabídky produktů dmBio zohledňujících i speciální potřeby si vybere každý.

Univerzální trio

Nadýchané těsto. Kynuté pečivo a koláče jsou velmi oblíbené. Sušené droždí dmBio stačí jednoduše přimíchat do mouky a perfektní výsledek je zaručen.

Čokoládové potěšení. Lehce odtučněný kakaový prášek od dmBio obsahuje vysoký podíl kakaového másla a perfektně se proto hodí na sladké pečení.

Ajurvédská inspirace. Ghí dmBio je čisté přepuštěné máslo, které má vyšší bod přepalování a delší trvanlivost. Využijete ho na smažení, vaření i pečení.

Tip: Mouku i práškový cukr vždy nejprve prosejte přes síto. Jinak mohou vzniknout hrudky, které se později nedají zcela odstranit.

Někdo to rád sladké

Exotické aroma. Cukr z kokosových květů dmBio v podobě drobných hnědých krystalků s lehce karamelovou chutí najde v kuchyni široké využití.

Krémové pohlazení. Jemný a snadno roztíratelný luční květový med od dmBio se výborně hodí i jako náhrada cukru při pečení.

Intenzivní sladkost. Agávový sirup dmBio představuje veganské, mnohostranně použitelné sladidlo. Díky své tekuté konzistenci pomůže zvláčnit i jinak tuhé těsto.

Tip: Zdá se vám těsto příliš tuhé? Pokud v receptu nahradíte vodu perlivou minerálkou, bude těsto vzdušnější.

Pozor, sype se

Bezlepková alternativa. Pohanková mouka dmBio se svým lehce oříškovým aroma se výborně hodí i k přípravě palačinek nebo waflí.

Jemně mletá. Mandlová mouka dmBio je bohatá na vlákninu, ale neobsahuje žádný lepek, proto jí přijde do těsta méně než běžné mouky. Pokud je těsto příliš hutné, přidejte trochu vody.

Všestranné využití. Celozrnná mouka z tvrdé pšenice od dmBio se výborně hodí k pečení chleba, slaného a sladkého pečiva i jiných sladkostí.

 

 

 

Recept na ořechové rohlíčky

Doba přípravy: 40 minut

Na cca 24 ks potřebujeme:

  • 250 g pšeničné mouky typ 550
  • 75 ml mléka
  • 15 g sušeného droždí
  • 180 g ghí
  • 175 g třtinového cukru
  • 300 g mletých lískových ořechů
  • 2 žloutky
  • 1 lžíci šlehačky
  • moučkový cukr
  • sůl

Příprava:

  1. Mléko mírně zahřejeme, aby bylo vlažné. Vmícháme sušené droždí, které se musí zcela rozpustit.
  2. Všechny ingredience necháme chvilku stát při pokojové teplotě. Smícháme 120 g ghí s moukou, jedním žloutkem, 25 g cukru a špetkou soli. Těsto dobře prohněteme a necháme alespoň hodinu odpočívat.
  3. Na náplň rozpustíme v kastrůlku 120 ml vody se 150 g třtinového cukru a necháme dojít do varu. Přidáme 60 g ghí, které necháme rozpustit. Vmícháme mleté ořechy a vypracujeme hladkou směs. Necháme vychladnout.
  4. Troubu předehřejeme na 175 °C. Těsto rozválíme na pomoučeném vále a nakrájíme ho na 12 čtverců, které ještě úhlopříčně rozkrojíme na 24 trojúhelníků. Na každý trojúhelník naneseme lžičkou trochu náplně a zavineme do tvaru rohlíčků.
  5. Rohlíčky naskládáme na plech vyložený pečicím papírem. Druhý žloutek smícháme se šlehačkou a rohlíčky potřeme. Pečeme asi 20 minut. Před podávání posypeme moučkovým cukrem.
Sdílet
Nahoru
Pro optimální zobrazení webové stránky používáme cookies. Tyto soubory můžete ve svém prohlížeči kdykoli deaktivovat.OK