Active Beauty
Recepty přímo z ohně

Recepty přímo z ohně

Uzené garnáty s cherry rajčátky

Na čem se bude grilovat:

otevřený oheň

Pro 4 osoby budete potřebovat:

  • 12 garnátů
  • 2 lžíce olivového oleje
  • pepř
  • 12 cherry rajčátek
  • 4 snítky rozmarýnu
  • rukolu k servírování

Na solný nálev:

  • 1 l ledové vody
  • 80 g soli
  • 20 g moučkového cukru

Příprava:

  1. Dno dózy na sušenky (cca 20 x 10 cm) provrtejte a vytvořte otvor o průměru asi 8 mm. Další dva udělejte vlevo a vpravo do víčka.
  2. Všechny suroviny na nálev dobře promíchejte.
  3. Garnáty naložte na 15 minut do nálevu. Potom je z něj vyjměte, osušte a nechte ještě chvíli marinovat v olivovém oleji a pepři.
  4. Rajčátka, garnáty a rozmarýn vložte do dózy a tu zavřete. Čtyři cihly rozprostřete do tvaru kostky a doprostřed nasypte dřevěné uhlí. Na něj nasypte plnou dlaň dřevěných chipsů. Dózu umístěte nad žár přes cihly, dým vnikne do dózy, kde se díky otvorům vytvoří komínkový efekt.
  5. Garnáty nechte udit 20-25 minut. Poté vyndejte a servírujte spolu s rajčátky a rukolou.

Steak s chimichurri omáčkou

Na čem se bude grilovat:

žhavé uhlíky, lopatka

Pro 4 osoby budete potřebovat:

  • 4 Rib-Eye steaky
  • hrubě mletou sůl
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • trochu oleje
  • pár větviček rozmarýnu

Na chimichurri:

  • 4 lžíce opražených lískových ořechů
  • 10 lžic olivového oleje
  • 2 lžíce bílého balzamika
  • 1 lžičku mořské soli
  • 4 stroužky česneku
  • pepř
  • 100 g nasekané petrželky
  • 100 g nasekané bazalky

Příprava:

  1. Oříšky, česnek, petrželku a bazalku nasekejte najemno. Všechny suroviny na omáčku rozmixuje tyčovým mixérem na pyré (ne úplně do hladka).
  2. Lopatku dejte na 10 minut na žhavé uhlíky, aby se rozpálila. V mezičase posypte steaky mořskou solí a cukrem. Lopatku sejměte z uhlíků a utřete ji jemným ubrouskem namočeným v oleji.
  3. Potom vložte lopatku zpět na uhlíky a steaky na ní grilujte asi 5-6 minut z každé strany. Následně ji dejte stranou z nejžhavějšího místa.
  4. Steaky obložte rozmarýnem a potom ještě propečte do požadovaného stavu.

Hříbkový dort

Na čem se bude grilovat:

dřevěné brikety, Dutch Oven (průměr asi 30 cm)

Pro 4-6 osob budete potřebovat:

  • 2 cibule
  • 10 stroužků česneku
  • 500 g hřibů
  • 2 lžíce přepuštěného másla
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek
  • 4 vejce
  • 200 g mascarpone
  • 100 g strouhaného parmezánu
  • 100 g bazalky

Příprava:

  1. Cibule nakrájejte na měsíčky, česnek na plátky. Houby omyjte a nakrájejte na plátky.
  2. V litinové pánvi orestujte cibuli s česnekem na přepuštěném másle, přidejte hřiby a také opečte. Osolte, opepřete, dochuťte muškátovým oříškem a dejte stranou.
  3. Vejce smíchejte s mascarpone a parmezánem. Přidejte nahrubo nasekanou bazalku a potom vše smíchejte s houbovou směsí.
  4. Dno hrnce Oven Dutch vyložte pečicím papírem a rozdělte na něj směs. Zakryjte pokličkou a položte na rozžhavené dřevěné brikety a pečte zakryté asi 45 minut.
  5. Nakonec dort opatrně vyndejte a odstraňte pečicí papír. Rozkrájejte na větší kousky a servírujte.

Nejoblíbenější způsoby grilování nad otevřeným ohněm:

Grilovací deska: Díky litinovému povrchu vytvoříte obzvláště křupavou kůrčičku. Materiál se díky svým vlastnostem postará o rovnoměrné rozložení tepla. Hodí se pro přípravu steaků nebo vaječných pokrmů.

Grilování na opékací vidlici: S touhle multifunkční pomůckou můžete opékat pokrmy nad ohněm i grilem. Hodí se pro pečení párků, klobás nebo hovězího masa s tukovým krytím, přičemž maso si naložte předem do marinády.

Dutch Oven: Tento typ hrnce s poklicí se rovnoměrně rozehřeje odshora dolů, přičemž díky páře zůstane pokrm krásně šťavnatý. Hodí se pro přípravu nákypů nebo dušeného masa.

Bez čeho se při grilování neobejdete:

  1. Místo na bezpečné rozdělání ohně
  2. Dostatek jídla na ogrilování
  3. Sůl: druh soli vybírejte stejně pečlivě jako například maso. Různé hrubosti a druhy se hodí k různým pokrmům.
  4. Marinády, dipy, bylinky a koření
  5. Nástroje na grilování, abyste mohli rozprostřít uhlíky.
  6. Nůž a prkénko
  7. Grilovací kleště a obracečku
  8. Gril, pánev nebo špíz
  9. Podpalovač, dřevo
  10. Sáček na odpad