Menu

Recepty na pokrmy s bylinkami přímo z louky

Z louky a zahrádky na talíř

Home » Inspirace » Recepty na pokrmy s bylinkami přímo z louky - 07.2019

Pochutnávat si na darech přírody jde zejména v létě tak snadno. Koneckonců, lákavé dobroty nám mnohdy rostou přímo za dveřmi.

Restované mrkve s mátovou omáčkou

 

V létě nikdo nechce stát zbytečně dlouho v kuchyni. Přenechte proto práci troubě.

Doba přípravy: 1 hodina

Pro 2 osoby budete potřebovat:

  • 600 g mrkve s natí
  • 1 lžíci slunečnicového oleje
  • sůl

Na mátovou omáčku:

  • 1 hrst mátových lístků
  • 4 lžíce vařící vody
  • 1 špetku soli
  • 3 lžíce vinného octa
  • 1 lžičku cukru
  • 2 lžíce olivového oleje

Na ozdobu:

  • čerstvé mátové lístky

Příprava:

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Mrkve omyjte, oloupejte a nať zastřihněte. Větší mrkve přepulte nebo rozčtvrťte. Na plech rozprostřete pečicí papír a na něj mrkve. Pokapejte slunečnicovým
    olejem a posypte solí. Poté restujte v troubě dozlatova, asi 45 minut.
  2. Mátové lístky nasekejte nadrobno, přelijte je vařící vodou a nechte 5 minut odpočívat. Následně je vložte do mixéru a společně se zbylými surovinami rozmixujte na jemné pyré.
  3. Mrkve rozdělte na talíře a ještě teplé pokapejte omáčkou. Nakonec ozdobte čerstvými mátovými lístky.

Omeleta s jetelem a Cottage

 

Pár surovin z lednice, čerstvý jetel z louky a oběd je hotový!

Doba přípravy: 15 minut

Pro 2 osoby budete potřebovat:

  • 6 vajec (M)
  • sůl
  • pepř
  • 2 hrsti lístků a květů jetele
  • 2 lžíce másla
  • 200 g sýru Cottage

Příprava:

  1. Vejce vyklepněte do misky, osolte, opepřete a vyšlehejte.
  2. Jetel omyjte. 1 lžíci másla nechte rozpustit v pánvi, kam poté přilijte polovinu vajec. Opékejte 2 minuty, dokud vejce po okrajích neztuhnou a u středu budou ještě tekutá. Potom na vejce rozprostřete polovinu sýru a posypejte jednou hrstí jetele.
  3. Ze zbylých surovin udělejte následně druhou omeletu stejným způsobem a ihned obě servírujte.

Heřmánkovo-medový sorbet a mražený jogurt se šťovíkem

 

Zmrzlý jogurt můžete klidně servírovat v kornoutu jako osvěžující zmrzlinu.

Doba přípravy: asi 15 minut plus 8–10 hodin na ztuhnutí

Pro 2-4 osoby budete potřebovat:

Na sorbet:

  • 4 lžičky čerstvých heřmánkových květů (případně 3 lžičky sušených)
  • 500 ml vody
  • 2 lžíce medu
  • 1/2 citronu

Na mražený jogurt:

  • 1 citron
  • 50 ml vody
  • 3 lžičky cukru
  • 1 špetku soli
  • 75 g šťovíku
  • 5 lžic jogurtu (3,8 % tuku)

Příprava:

  1.  Na sorbet přelijte heřmánek 500 ml vařící vody. Přidejte med a za stálého míchání ho nechte rozpustit. Dejte stranou a nechte 10 minut odpočívat. Potom směs sceďte, abyste z ní odstranili květy. Z poloviny citronu vymačkejte šťávu a přidejte ji k odvaru z heřmánku.
  2. Směs přelijte do mělké misky a nechte alespoň 8-10 hodin tuhnout v mrazáku. Nejprve každou hodinu, později každou půl hodinu zamíchejte sorbet lžící, aby ze směsi vznikly drobné krystalky.
  3. Na mražený jogurt vymačkejte šťávu z citronu a společně s 50 ml vody a cukrem vložte do hrnce. Krátce povařte, aby se cukr úplně rozpustil.
  4. Potom vložte zbylé suroviny a vzniklý citronový sirup do mixéru a všechno rozmixujte dohladka. Opět přendejte do mělké misky a nechte v mrazáku 6-8 hodiny. Stejně jako u sorbetu směs nejprve každou hodinu, později půlhodinu promíchávejte.
Nahoru
OKDalší informace