Menu

Recepty na báječné polévky

Zahřejí a posílí

Home » Inspirace » Recepty na báječné polévky - 03.2019

Když na sebe jaro ještě nechá čekat, skvěle nás zahřejí polévky, které nám zároveň dodají sílu a podpoří náš imunitní systém.

Zelená detoxikační polévka

Doba přípravy: 40 minut

Grüne Detox Suppe

Pro 4 osoby budete potřebovat:

Příprava:

  1. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte. Celer nakrájejte na menší kousky, mrkve nakrájejte na kolečka. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Jarní cibulku nakrájejte na tenké proužky.
  2. Ve větším hrnci rozehřejte olivový olej a tři minuty na něm opékejte cibuli a celer. Přidejte česnek, mrkev a brambory a opékejte další dvě minuty. Podlijte vývarem a nechte vařit 20 minut, dokud zelenina nezměkne.
  3. Potom přidejte rukolu a vařte další tři minuty. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem a přidejte kokosové mléko, zázvor a citronovou šťávu.
  4. Dochuťte solí a pepřem, rozdělte do misek a ozdobte jarní cibulkou, lístky rukoly a trochou čerstvě mletého pepře.

Hrášková polévka s candátem a lískovými oříšky

Doba přípravy: 20 minut

Pro 4 osoby budete potřebovat:

Příprava:

  1. Nechte rozmrznout hrášek. Citronovou trávu omyjte a vyberte čtyři nejsilnější kousky, které si dejte stranou. Zbylé dva rozkrájejte oba na tři části. Šalotky a česnek oloupejte.
  2. V hrnci rozehřejte kokosový olej a při mírné teplotě na něm nechte zesklovatět šalotku a česnek. Přidejte hrášek a kousky citronové trávy a společně opékejte 2-3 minuty. Potom přidejte cukr, zázvorovou šťávu, citronovou šťávu, kokosové mléko a zeleninový vývar. Přiveďte k varu a nechte vařit do změknutí hrášku, asi 15 minut.
  3. V mezičase opláchněte candáta, osušte kuchyňskou utěrkou a případně odstraňte zbylé kosti. Filet nakrájejte na 16 stejně velkých kousků a vždy čtyři kousky napíchněte na odložené stonky citronové trávy. Lískové ořechy nasekejte nahrubo a opečte nasucho v pánvi dozlatova,ejte stranou. Mátu opláchněte, osušte a nasekejte najemno.
  4. Z polévky odstraňte citronovou trávu, polévku rozmixujte a propasírujte přes síto. Dochuťte citronovou šťávou, cukrem, solí a pepřem. V pánvi rozehřejte ghee a opečte na něm ze všech stran rybí špíz.
  5. Polévku rozdělte do misek, přes každou položte jeden špíz a posypte lískovými ořechy a mátou.

Jak zachránit případné karamboly?

Neočekávané karamboly během vaření často vytvoří nové zajímavé recepty. Někdy se však musí naopak zachraňovat.

Polévka je přesolená: Vložte do polévky syrovou bramboru a uvařte ji, natáhne do sebe sůl. V případě nouze můžete, v závislosti na druhu polévky, přilít vodu, mléko nebo smetanu. Občas také pomůže citronová šťáva nebo ocet, stejně jako cukr. Po přidání polévku ještě jednou zahřejte.

Polévka je příliš ostrá: V tomto případě vám pomohou mléčné produkty, které ostrost zneutralizují. Záchranou může být také olej, protože látka zodpovědná za pálení – kapsaicin, je rozpustná v tucích, po usazení tuku na povrchu se pak dá olej snadno odebrat a s ním tedy i alespoň část ostrosti.

Polévka je připálená: V žádném případě polévku nemíchejte, jinak do ní rozmícháte připálené kousky ze dna a připálenou chuť z polévky už nedostanete. Lepší je polévku ihned přelít do jiného hrnce a dále ji vařit v něm.

Nahoru
OKDalší informace