Menu

Zapečený lilek s fíky, rajčátky a mozzarellou

Lehký, pestrý, vyvážený a nebesky dobrý recept.

Home » Inspirace » Recepty » Zapečený lilek s fíky, rajčátky a mozzarellou - 03.2017

Kombinace pečeného lilku, svěžích rajčátek, nasládlých fíků a krémové mozzarelly lahodí oku, potěší chuťové pohárky a dodá tělu ty správné živiny i energii.

Na 2 porce potřebujeme:

  • 1 velký lilek
  • 1 stoužek česneku
  • 6 cherry rajčátek
  • 1/2 pórku
  • 4 lžíce balzamikového octa
  • 125 g mozzarelly
  • 2 větší, čerstvé fíky
  • kapku agávového sirupu
  • panenský olivový olej
  • sůl, pepř

Příprava:

  1. Troubu předehřejeme na 230 °C.
  2. Oloupaný česnek nakrájíme na plátky. Lilek podélně rozkrojíme na dvě poloviny, každou z nich několikrát lehce nařízneme a do vzniklých rýh vložíme plátky česneku. Potřeme olivovým olejem, posolíme a vložíme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v předehřáte troubě cca 30 minut.
  3. Rajčátka překrojíme napůl a pórek nakrájíme na tenké plátky. Na pánvičce rozpálíme 2 lžíce oleje, přidáme pórek a rajčata a asi 3 minuty zlehka restujeme.
  4. Balzamikový ocet nalijime do menšího hrnce, přidáme agávový sirup, dobře promícháme a krátce povaříme, dokud ocet nezíská lehce krémovou konzistenci.
  5. Upečený lilek vyndáme z trouby a odstraníme kousky česneku. Mozzarellu nakrájíme na plátky, kterými poklademe obě poloviny lilku. Fíky rozkrojíme na čtvrtky a společně s pórkem a rajčátky rozložíme na lilek. Necháme ještě dalších 7 – 8 minut zapéct v troubě.
  6. Před podáváním zakápneme balzamikovým octem, osolíme a opepříme. Můžeme podávat s rýží nebo kuskusem.
    BUCH TIPP Harmonie chutí

    Balzamikový ocet dmBio je vyráběný ze zahušťovaného hroznového moštu. Vyznačuje se výrazně tmavou barvou, kterou získává skladováním v dřevěných sudech, a lahodnou chutí.

     

Sdílet
Nahoru
Pro optimální zobrazení webové stránky používáme cookies. Tyto soubory můžete ve svém prohlížeči kdykoli deaktivovat.OK