Menu

Veggie burger

Bezmasá pochoutka pro grilovací sezónu.

Home » Inspirace » Veggie burger - 06.2017

Nejen opticky, ale i chuťově tato bezmasá varianta za klasickým burgerem v ničem nezaostává. Obsažená kombinace bílkovin a vlákniny vás navíc příjemně zasytí.

Doba přípravy: 50 minut

Pro 4 osoby potřebujeme:

  • 60 g quinoy
  • 100 g cizrny ve skle
  • 2 lžíce jemných ovesných vloček
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíci rajčatového protlaku
  • trochu kečupu podle chuti
  • 180 ml vody
  • špetku soli
  • 1 mrkev
  • 1 vejce
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžičku dijonské hořčice
  • 1/2 lžičky sladké papriky
  • 1/2 červené cibule
  • 4 housky na hamburger
  • 4 listy ledového salátu
  • 4 plátky větších rajčat

Příprava:

1. Očistěnou mrkev nastrouháme nahrubo, česnek nasekáme a oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka.

2. Quinou propláchneme v sítku a ve 180 ml osolené vody ji necháme projít varem. Poté stáhneme plamen a dusíme ještě asi 20 minut.

3. Cizrnu propláchneme pod tekoucí vodou. Smícháme s nastrouhanou mrkví, ovesnými vločkami, vejcem, olivovým olejem, česnekem, rajčatovým protlakem, hořčicí, solí a sladkou paprikou a dobře rozmixujeme v kuchyňském robotu. Poté smícháme s vařenou quinoou a vypracujeme vláčné těsto. Pokud by bylo příliš tekuté, přidáme ovesné vločky.

4. Těsto rozdělíme na 4 části, navlhčenýma rukama z nich tvarujeme kuličky, stiskneme je a vytvoříme typický karbanátek.

5. Grilovací podložku potřeme olejem a grilujeme burgery při střední teplotě. Zlehka ogrilujeme i plátky červené cibulky, které jsme předtím potřeli olivovým olejem.

6. Rozkrojíme housky na burger, potřeme kečupem, na spodní stranu položíme list salátu, grilovaný karbanátek, plátek rajčete a cibulku. Nakonec přiklopíme druhou polovinou housky.

Nahoru
OKDalší informace