Menu

Tvarohový koláč s rebarborou

Blíží se sezóna rebarbory – Připravte si šťavnatou pochoutku!

Home » Inspirace » Recepty » Tvarohový koláč s rebarborou - 02.2017

Osvěžující, lehce nakyslá chuť čerstvé rebarbory dodá tvarohovému moučníku ten správný šmrnc.

Přestože je rebarbora zelenina, používá se jako ovoce. Chutná lehce kysele a obsahuje velké množství vitamínu C. Sklízí se nejčastěji od dubna do června. Pokud ji zjara přikryjete, aby nepromrzla, lépe si uchová teplo slunečních paprsků a rychleji dozraje.

Pro 4 osoby potřebujeme:  Topfenauflauf mit Rhabarber

  • 100 g másla
  • 3 vejce
  • 100 g cukr
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 500 g tvarohu
  • 80 g krupice
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • trochu ovocné šťávy nebo mléka
  • 1 kg rebarbory (případně jiného ovoce podle chuti)
  • máslo a strouhanku k vymazání a vysypání formy

Příprava:

  1. 
Formu na koláč vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Máslo necháme rozpustit. Z vajíček oddělíme žloutky, které smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem, máslem a tvarohem. Krupici smícháme s práškem do pečiva a vmícháme do těsta. Přilijeme trochu mléka či ovocné šťávy, aby bylo těsto spíše řidší. Z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně ho vmícháme do těsta.
  2. Rebarboru (či jiné ovoce) nakrájíme na středně velké kousky. Na dno koláčové formy rozetřeme vrstvu těsta, na ni rovnoměrně rozmístíme ovoce a zalijeme zbývajícím těstem, které rozetřeme dohladka.
  3. Pečeme v troubě při teplotě 180 °C asi 45 minut do zlatohněda. Pokud použijeme mražené ovoce, je třeba prodloužit dobu pečení asi na 1 hodinu. Koláč je hotov, jakmile se vrchní těsto začne nadouvat. Znamená to, že je dobře propečený.

Tip: Při použití jiného druhu ovoce nebo kompotu můžete jeho kyselost upravit podle chuti přidáním cukru nebo medu.

BUCH TIPP Nadýchané těsto

Kypřicí prášek do pečiva s vinným kamenem od dmBio se skvěle hodí na přípravu všech druhů moučníků. Těstu dodá jemnou, nadýchanou konzistenci. Navíc je bezlepkový, bez fosfátů a vegan.

 

Nahoru
OKDalší informace