Menu

Palačinky s citronovým krémem a mátou

Zdravá variace na oblíbený dezert plná svěžích chutí

Home » Inspirace » Recepty » Palačinky s citronovým krémem a mátou - 03.2017

Vyzkoušejte palačinky na jiný způsob. Jemný krém se svěží citronovou chutí je povýší na nečekanou jarní lahůdku.

Na 2-3 porce potřebujeme:

  • 50 g pohankové mouky
  • 50 g rýžové mouky (můžete případně nahradit jinou bezlepkovou moukou)
  • 40 g kokosového cukru
  • špetku soli
  • 2 vejce
  • olivový olej
  • 100 ml sojového mléka
  • 100 ml minerální vody
  • 2 TL lžičky strouhané citronové kúry
  • trochu másla
  • Na krém:
  • 200 ml kokosového mléka
  • 1 lžičku rýžového sladu (případně jiného sladidla)
  • 3–5 lžic citronové šťávy (ideálně čerstvě vymačkané)
  • 1 lžíci bílé mandlové pomazánky
  • 7 g škrobu kuzu
  • 1 lžíci vody
  • Dále potřebujeme:
  • 1/2 citronu
  • 6 nasekaných lístků máty

Příprava:

  1. Pohankovou a rýžovou mouku smícháme s cukrem a solí. Přimícháme vejce prošlehané s olivovým olejem. Do moučné směsi postupně přiléváme sójové mléko a vodu tak dlouho, dokud těsto nezíská řidší konzistenci. Na konci přidáme nastrouhanou citronovou kůru. Těsto přikryjeme a necháme 30 minut odpočívat.
  2. Rozpálíme pánev na smažení a necháme v ní rozpustit máslo. Doprostřed pánev nalijeme trochu těsta a rovnoměrně ho rozetřeme, aby vznikla tenká, hladká palačinka. Poté, co je z jedné strany opečená dozlatova a těsto se odlepuje od pánve, palačinku opatrně obrátíme a smažíme z druhé strany ještě cca 2 minuty. Takto postupně zpracujeme veškeré těsto.
  3. Mezitím si připravíme citronový krém. V hrnci ohřejeme kokosové mléko, přidáme rýžový slad, citronovou šťávu, mandlovou pomazánku a sůl a přivedeme k varu. Metličkou směs dobře rozmícháme, aby se všechny přísady rozpustily. Za neustálého míchání přidáme škrob kuzu, necháme projít varem a poté ihned stáhneme z plotny.
  4. Ještě teplé palačinky potřeme z jedné strany citronovým krémem a přeložíme do trojúhelníku. Nakonec zakápneme několika kapkami citronové šťávy a posypeme nasekanými lístky máty.

Tip: Japonský rostlinný škrob kuzu se používá jako přírodní zahušťovadlo. Je lehce stravitelný, bohatý na minerály a pozitivně působí na zažívání i krevní tlak.

BUCH TIPP Krémová lahůdka

Loupané sladké mandle, šetrně blanšírované, bez tuku pražené, jemně ochucené a na závěr pomleté do lahodné bílé mandlové pomazánky dmBio potěší všechny mlsné jazýčky.

Nahoru
OKDalší informace