Zelené gazpacho
Nechte se okouzlit přívalem svěžích barev a chutí! Vyzkoušjete zelenou variaci na studenou španělskou polévku. Rychlý, snadný a lahodný recept.
Na 4 porce potřebujeme:
- 1 velkou salátovou okurku
- 6 malých až středně velkých žlutých rajčat
- 2 jarní cibulky
- 1 stroužek česneku
- hrst koriandru
- 60 ml balzamikového octa
- 60 ml olivového oleje + trochu na pokapání
- 80 g slunečnicových semínek
- 1/2 zelené chilli papričky
- mořskou sůl
- čerstvě namletý černý pepř
- 1 lžičku medu nebo třtinového cukru
Příprava:
- Omytou salátovou okurku pokrájíme na kostičky a hrstku si ponecháme stranou na ozdobu. Rajčátka nakrájíme na čtvrtky, jarní cibulku očistíme a česnek oloupeme.
- Okurku, rajčata, jarní cibulku, česnek, koriandr, ocet, olej, slunečnicová semínka a chilli společně najemno rozmixujeme. Osolíme a opepříme. Podle chuti přidáme med nebo cukr. Minimálně 30 minut necháme vychladit v ledničce.
- Před podáváním polévku ozdobíme zbývajícími kousky okurky a zakápneme olivovým olejem.
Tip: Místo žlutých rajčat můžete použít i ta červená. Polévka pak ale samozřejmě nebude mít tak svěží zelenou barvu. Při přípravě veganského jídla vynechte med.