Active Beauty
Srnčí s jablkem a dýňovým ječmenem

Srnčí s jablkem a dýňovým ječmenem

V případě přípravy srnčího s jablky a ječmenem se vyplatí investované úsilí i čas. Zvěřina se díky svým nutričním hodnotám řadí k nejzdravějším masům, nemusíte se jí obávat ani při dietě.

Pro 4 osoby budete potřebovat:

Na karamelizovaná jablka:

  • 4 červená menší jablka
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce cukru
  • 1/2 lžíce lístků tymiánu
  • lžíci másla

Na sladkokyselou omáčku:

  • 2 lžíce bezového sirupu
  • 2 lžíce škrobu
  • lžíci balzamikového octa
  • 200 ml vody
  • 100 ml smetany na šlehání
  • sůl, čerstvě namletý pepř

Na srnčí maso:

  • 8-12 srnčích plátků (asi po 50 g)
  • lžičku soli, čerstvě namletý pepř
  • lžíci másla

Na ječmen s dýní:

  • stroužek česneku
  • cibuli
  • 400 g máslové dýně
  • lžíci másla
  • 250 g ječmenu
  • lžičku mletého koriandru
  • 3 snítky tymiánu
  • 200 ml bílého vína
  • 700 ml zeleninového vývaru
  • 100 g sýru (např. Gruyere)
  • sůl, čerstvě namletý pepř

Příprava:

  1. Jablka nakrájejte na 12 kousků a v misce promíchejte s citronovou šťávou, cukrem a lístky tymiánu. V široké pánvi rozehřejte máslo a nechte na něm po dobu asi 4 minut karamelizovat jablka.

  2. Všechny suroviny na omáčku vyšlehejte v hrnci metličkou, přiveďte k varu a nechte provařit asi 2 minuty. Jablka i omáčku si dejte stranou.

  3. Česnek a cibulku nasekejte nadrobno, dýni oloupejte, vydlabejte semínka a nakrájejte na kostky. V hrnci orestuje na másle česnek, cibulku a ječmen, přidejte koriandr a krátce poduste. Přidejte snítky tymiánu, přilijte víno a vývar a vařte při mírné teplotě 30 minut. Poté přidejte dýni a nechte ji rozvařit doměkka asi 15 minut, dokud nebude celá směs krémová. Nakonec přistrouhejte sýr, osolte a opepřete.

  4. Srnčí maso osolte a opepřete a zprudka orestujte na másle, aby se zatáhlo, ale uvnitř zůstalo růžové. Postačí asi 2 minuty z každé strany.

  5. Přihřejte omáčku a jablka. Na talíř naservírujte maso a ječmen, přidejte jablka a podle chuti polijte omáčkou.