Letní salát s chřestem
Salát bez dressingu a dalších doplňků není salát. Ty k němu zkrátka patří jako pesto k těstovinám. Teprve různé zálivky, dressingy, semínka či sýry pozvedávají zeleninu na skutečnou lahůdku.
Saláty a zeleninu můžete ponořit klasicky do octu s olejem. Ale co být trochu originálnější? Vychytané zálivky a dressingy s nápadem z vás udělají mistra kuchyně. Salát miluje med, hořčici a vinaigrette z jedné části octa, dvou částí oleje a čerstvě namletého pepře a soli. Nezapomeňte olej vždy vymíchat metličkou, získá jemnější konzistenci i chuť. Salát před politím dobře usušte, aby zbylá voda zbytečně nezředila dressing.
Upřednostňujete hutnější variantu? V tom případě sáhněte po kvalitním bílém jogurtu, který dochuťte citronovou šťávou, čerstvě namletým pepřem, trochou soli a čerstvou, nasekanou mátou.
Vejce, tofu nebo ořechy povýší salát na plnohodnotné jídlo a opražená semínka či krutony mu dodají šmrnc.
Letní salát s grilovaným kuřetem, avokádem a chřestem
Doba přípravy: 30 minut
Pro 2 osoby potřebujete:
- 250 g kuřecích prsou
- 1 zralé avokádo
- 250 g zeleného chřestu
- 1 salát
- sůl
- pepř
- dmBio olej na pečení
Na dressing:
- 3 lžíce řepkového oleje
- 2 olivového oleje
- hořčici na špičku nože
- květový med na špičku nože
- 2 lžíce vinného octa
- sůl
- pepř
Příprava:
- Chřest omyjte a odkrojte tvrdé konce. Vložte chřest na gril a opékejte 10-12 minut, aby byl měkký na skus.
- Kuřecí prsa osolte a opepřete, potřete slunečnicovým oleje a z obou stran ogrilujte 8-10 minut.
- Avokádo podélně rozpulte, odstraňte pecku a oloupejte. Dužinu nakrájejte na plátky, potřete olejem, osolte a opepřete. Grilujte na mírném plamenu zhruba 5 minut.
- Mezitím si umyjte salát a vložte do misky. Vyšlehejte si dressing ze slunečnicového a olivového oleje, balsamica, medu, hořčice, soli a pepře a nalejte jej na salát.
- Nakonec salát poklaďte ogrilovaným kuřetem, chřestem a avokádem.