Active Beauty
Letní salát s chřestem

Letní salát s chřestem

Salát bez dressingu a dalších doplňků není salát. Ty k němu zkrátka patří jako pesto k těstovinám. Teprve různé zálivky, dressingy, semínka či sýry pozvedávají zeleninu na skutečnou lahůdku.

Saláty a zeleninu můžete ponořit klasicky do octu s olejem. Ale co být trochu originálnější? Vychytané zálivky a dressingy s nápadem z vás udělají mistra kuchyně. Salát miluje med, hořčici a vinaigrette z jedné části octa, dvou částí oleje a čerstvě namletého pepře a soli. Nezapomeňte olej vždy vymíchat metličkou, získá jemnější konzistenci i chuť. Salát před politím dobře usušte, aby zbylá voda zbytečně nezředila dressing.

Upřednostňujete hutnější variantu? V tom případě sáhněte po kvalitním bílém jogurtu, který dochuťte citronovou šťávou, čerstvě namletým pepřem, trochou soli a čerstvou, nasekanou mátou.

Vejce, tofu nebo ořechy povýší salát na plnohodnotné jídlo a opražená semínka či krutony mu dodají šmrnc.

Letní salát s grilovaným kuřetem, avokádem a chřestem

Doba přípravy: 30 minut

Pro 2 osoby potřebujete:

  • 250 g kuřecích prsou
  • 1 zralé avokádo
  • 250 g zeleného chřestu
  • 1 salát
  • sůl
  • pepř
  • dmBio olej na pečení

Na dressing:

  • 3 lžíce řepkového oleje
  • 2 olivového oleje
  • hořčici na špičku nože
  • květový med na špičku nože
  • 2 lžíce vinného octa
  • sůl
  • pepř

Příprava:

  1. Chřest omyjte a odkrojte tvrdé konce. Vložte chřest na gril a opékejte 10-12 minut, aby byl měkký na skus.
  2. Kuřecí prsa osolte a opepřete, potřete slunečnicovým oleje a z obou stran ogrilujte 8-10 minut.
  3. Avokádo podélně rozpulte, odstraňte pecku a oloupejte. Dužinu nakrájejte na plátky, potřete olejem, osolte a opepřete. Grilujte na mírném plamenu zhruba 5 minut.
  4. Mezitím si umyjte salát a vložte do misky. Vyšlehejte si dressing ze slunečnicového a olivového oleje, balsamica, medu, hořčice, soli a pepře a nalejte jej na salát.
  5. Nakonec salát poklaďte ogrilovaným kuřetem, chřestem a avokádem.

Playlist pro večerní grilování