Netradiční muffiny
Quinoa, kterou staří Inkové uctívali jako „matku zrn“, v podstatě není pravá obilovina. Vyniká však vysokým obsahem bílkovin i minerálních látek a v kuchyni najde široké využití. Navíc je bezlepková, výživná a snadno stravitelná. A vychutnat si ji můžete naslano i nasladko.
Na 12 muffinů budeme potřebovat:
- 50 g quinoy
- 3 lžíce chia semínek nebo lněných semínek
- 100 g sušených rajčat
- 3 vajíčka
- 6 bílků
- 60 g sýru feta
- 1 hrst špenátu
- trochu čerstvého česneku (podle chuti)
- ½ lžičky pepře
- ½ lžičky soli
Příprava:
1. Quinou nasypeme do sítka a dobře ji propláchneme studenou vodou. Díky tomu se odstraní hořké látky obsažené ve slupce zrn. Poté vaříme v dvojnásobném množství osolené vody cca 15 minut. Odstavíme ze sporáku a necháme vychladnout.
2. Troubu předehřejeme na 160°C. Sušená rajčata a česnek nakrájíme najemno.
3. Vajíčka a bílky vyšleháme pomocí mixéru do pěny. Přimícháme chia nebo lněná semínka, rozdrobený sýr feta, česnek, sůl a pepř. Nakonec přidáme kousky rajčat spolu s uvařenou quinoou a špenátem.
4. Směsí naplníme formičky na muffiny (případně vyložené pečícími košíčky), optimálně jen do 3/4, aby při pečení muffiny nepřetekly. Pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut a následně necháme 10 minut vychladnout. Ideální jako svačinka, pohoštění na piknik, ale klidně i jako výživná snídaně.
Tip: Muffiny můžete nechat i zamrazit a podle potřeby pak rychle ohřát v mikrovlnné troubě.