Menu

Netradiční muffiny

V hlavní roli quinoa, vajíčka, sušená rajčata a špenát

Home » Inspirace » Netradiční muffiny - 04.2017

Quinoa, kterou staří Inkové uctívali jako „matku zrn“, v podstatě není pravá obilovina. Vyniká však vysokým obsahem bílkovin i minerálních látek a v kuchyni najde široké využití. Navíc je bezlepková, výživná a snadno stravitelná. A vychutnat si ji můžete naslano i nasladko.

Na 12 muffinů budeme potřebovat:

  • 50 g quinoy
  • 3 lžíce chia semínek nebo lněných semínek
  • 100 g sušených rajčat
  • 3 vajíčka
  • 6 bílků
  • 60 g sýru feta
  • 1 hrst špenátu
  • trochu čerstvého česneku (podle chuti)
  • ½ lžičky pepře
  • ½ lžičky soli

Příprava:

1. Quinou nasypeme do sítka a dobře ji propláchneme studenou vodou. Díky tomu se odstraní hořké látky obsažené ve slupce zrn. Poté vaříme v dvojnásobném množství osolené vody cca 15 minut. Odstavíme ze sporáku a necháme vychladnout.

2. Troubu předehřejeme na 160°C. Sušená rajčata a česnek nakrájíme najemno.

3. Vajíčka a bílky vyšleháme pomocí mixéru do pěny. Přimícháme chia nebo lněná semínka, rozdrobený sýr feta, česnek, sůl a pepř. Nakonec přidáme kousky rajčat spolu s uvařenou quinoou a špenátem.

4.  Směsí naplníme formičky na muffiny (případně vyložené pečícími košíčky), optimálně jen do 3/4, aby při pečení muffiny nepřetekly. Pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut a následně necháme 10 minut vychladnout. Ideální jako svačinka, pohoštění na piknik, ale klidně i jako výživná snídaně.

Tip: Muffiny můžete nechat i zamrazit a podle potřeby pak rychle ohřát v mikrovlnné troubě.

Nahoru
OKDalší informace