Menu

Krémová polévka s cizrnou a jáhlami

Zahřeje, zasytí a potěší vaše chuťové buňky.

Home » Inspirace » Krémová polévka s cizrnou a jáhlami - 09.2017

Spojení tradiční české obiloviny a orientální luštěniny se postará o neotřelý chuťový zážitek.

Doba přípravy: 30 minut

Pro 4 osoby budeme potřebovat:

suppe mit hirse
  • 220 g cizrny ve skle
  • 250 g jáhel
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 200 ml sójové alternativy smetany
  • 4 lžičky rajčatového pesta rosso
  • 80 g sušených rajčat
  • 1 cibuli
  • 2 lžičky kurkumy
  • 50 g piniových oříšků
  • 4 lžičky nasekané petrželky
  • řepkový olej
  • sůl
  • pepř

Příprava:

1. Jáhly spaříme a uvaříme podle návodu na obalu. Mezitím oloupeme cibuli, nadrobno ji nakrájíme a necháme ve větším hrnci na rozpáleném řepkovém oleji zesklovatět. Poté zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme uvařené jáhly a propláchnutou cizrnu. Dobře promícháme.
2. Polévku najemno rozmixujeme tyčovým mixérem. Dle chuti osolíme, opepříme a okořeníme kurkumou. Vmícháme sójovou smetanu a polévku krátce povaříme.
3. Piniové oříšky opražíme na pánvi za pravidelného míchání, dokud nezezlátnou a nezačnou příjemně vonět.
4. Sušená rajčata nadrobno nakrájíme. Polévku rozlijeme do talířů a před podáváním ozdobíme lžičkou rajčatového pesta a posypeme petrželkou, sušenými rajčaty a piniovými oříšky.

Tip: Neloupané jáhly neboli proso obsahuje vyvážený poměr živin a minerálních látek. Používá se většinou jako jemně mletá mouka.

Věděli jste, že:

Jáhly se připravují loupáním prosa a patří k nejstarším obilovinám na světě. Jsou přirozeně bezlepkové, lehce stravitelné a ceněné pro vysoký obsah minerálních látek (železa, hořčíku, křemíku) a vitamínů. Při pravidelné konzumaci pomáhají udržet zdravé a silné vlasy i pokožku.

Využití:

Jáhly lze využít jako univerzální přílohu, ale i do polévek, kaší, nákypů či knedlíků. Příliš se nehodí pouze na pečení, neboť neobsahují žádný lepek. Jáhlové vločky pak nabízí příjemné zpestření snídaňového müsli.

Sdílet
Nahoru
Pro optimální zobrazení webové stránky používáme cookies. Tyto soubory můžete ve svém prohlížeči kdykoli deaktivovat.OK