Menu

Rakytník: Potravina ještě zdravější než citrony

Rakytník obsahuje desetkrát více vitamínu C než citron

Home » Inspirace » Výživa » Rakytník: Potravina ještě zdravější než citrony - 10.2020

Každý ví, že rakytník je zdravý. Ale víte také, jak tato superpotravina působí, v jaké formě ji jíst a jak vlastně chutná?

Zdravá střevní flóra je důležitým krokem k funkční imunitě. Ale zdaleka ne jediným – kromě potravin existuje spoustu dalších možností, jak svou imunitu podpořit. Odteď k nim můžeme zařadit také konzumaci rakytníku, který nám pomůže obrnit se proti nachlazení a zimním neduhům.

Rakytník: (Téměř) nic neobsahuje více vitamínu C

Rakytník je keř, který původně pochází z Číny, ale nyní se mu daří i v Evropě, zejména v severním Německu. Na rakytníku stojí nejvíce za pozornost jeho malé, oranžové bobule plné vitamínu C. Ačkoliv svou velikostí hodně zaostávají za citrony, obsahují téměř desetkrát více vitamínu C. To je rekord. Tuto hodnotu může překonat jen šípek. Rakytník obsahuje také vysoké množství všech vitamínů B. Ty jsou důležité pro nervové funkce a tvorbu krve.

Důležité: Proč se vyplatí konzumovat rakytník

Vitamín C je vitamínem imunity v pravém slova smyslu. Zodpovídá za obranu proti různým virům, bakteriím nebo mikrobům, ale chrání také před volnými radikály. Volné radikály blokují tělu vlastní regenerační procesy a tak ovlivňují jeho vitalitu a celkový proces stárnutí. Zejména v zimních měsících, kdy je tělo stále více vystaveno náporům chladu, nedostatku slunečního záření a imunitní zátěži (např. nachlazení, chřipce apod.), má smysl rakytník pravidelně konzumovat.

Krása i štěstí: Rakytník toho umí ještě víc

Kdo je zdravý a fit, bývá také šťastný. Při pravidelné konzumaci oranžové vitamínové bomby můžete toto štěstí ještě zvýšit. Vitamín C totiž zodpovídá také za tvorbu mnoha hormonů a neurotransmiterů, které pozitivně působí na naši náladu a schopnost soustředit se. Vitamín C nás také dělá krásné. Posiluje totiž pojivovou tkáň. Vrásky, celulitida nebo unavená pleť? Ani náhodou! Není divu, že rakytník se přidává do různých krémů, masek i péče pro vlasy.

Syrový? Jak rakytník vlastně chutná?

S rakytníkem vlastně nemůžeme nic zkazit. Za předpokladu, že máme rádi kyselou chuť. Rakytník je totiž extra kyselý. V zásadě ho můžeme jíst i syrový, ale jen málokdo to zvládne. Drobné bobulky chutnají lépe ve formě oleje, šťávy, čaje, tablety či prášku jako doplňku stravy, ale dostupné jsou také bonbony nebo marmelády a mnoho dalšího. Své uplatnění najde rakytník v moderních gurmánských pokrmech. Jeho osvěžující kyselost pozvedne sladké dezerty, omáčky, polévky i smoothie.

Použití: Důležitá je pravidelnost

Tělo neumí vitamín C ukládat. Takže nemá smysl snažit se ho vypít velké množství dopředu. Kdo chce přečkat zimní období ve zdraví, měl by rakytník konzumovat cíleně a pravidelně. Dvě malé dávky ráno a večer pokryjí denní potřebu vitamínu C. Pokud chcete jíst rakytníku více, žádný problém, těmito malými bobulkami se nedá předávkovat. Přebytek vitamínu C tělo vyloučí. Proto si klidně užívejte této vitamínové bomby bez zábran.

Nahoru
OKDalší informace