Active Beauty
Rafinované burgery bez masa

Rafinované burgery bez masa

Veggie burger

Pro 4 osoby budete potřebovat:

  • 55 g celých lněných semínek
  • 35 g ovesných otrub s klíčky
  • 4 toastové housky
  • trochu oleje
  • 600 g batátů
  • 1 malou cuketu
  • 50 g sýru feta
  • 1 cibuli
  • 1 stroužek česneku
  • sůl, pepř

K servírování:

  • kečup
  • salát podle chuti (např. listový)
  • 1 menší rajče

Příprava:

  1. Troubu předehřejte na 200 °C. Batáty oloupejte a nakrájejte na 2 cm silné plátky, které rozprostřete na pečicím papírem vyložený plech, pokapejte je olejem, osolte, opepřete a pečte asi 25 minut, dokud nezměknou. Poté přesuňte batáty do větší mísy a nechte vychladnout.
  2. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno, nasekejte česnek, cuketu nastrouhejte. Rajčata nakrájejte na plátky, fetu rozdrobte. Salát omyjte.
  3. Cibuli a česnek opékejte v pánvi 3-4 minuty. Nechte vychladnout a poté smíchejte v míse s cuketou, fetou, batáty a otrubami. Všechno společně dobře promíchejte, dokud nevznikne hladké těsto. Navlhčete si ruce a z těsta vytvarujte 4 placičky. Lněná semínka nasypejte do hlubokého talíře a placky v těm obalte. Poté je nechte 15 minut odpočinout v chladu.
  4. Troubu předehřejte na 180 °C. Placky položte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě asi 15-20 minut dozlatova. V posledních minutách vložte na plech také housky a krátce opečte.
  5. Housky rozřízněte, položte na ně placky, salát, plátky rajčete a dochuťte kečupem.

Batátový burger

Pro 4 osoby budete potřebovat:

  • 60 g merlíku
  • 1 lžíci slunečnicového oleje
  • 1 lněných semínek
  • 1 lžičku kokosového oleje
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • trošku olivového oleje
  • 1 lžíci polenty
  • 2 větší cukety
  • 2 batáty
  • 1 cibuli
  • sušené chilli podle chuti
  • 1 stroužek česneku
  • 1 vejce
  • 4 celozrnné housky
  • 2 lžíce strouhanky
  • sůl

Na dressing:

  • 1 avokádo
  • 2 lžíce tahinu
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • sůl
  • 1 stroužek česneku

K servírování:

  • 4 cherry rajčátka
  • 1 hrst rukoly
  • 1 svazek petržele

Příprava:

  1. Troubu předehřejte na 175 °C. Merlík vařte 15 minut v trojnásobném množství vody. V mezičase si rozehřejte kokosový olej, oloupejte a nakrájejte česnek a cibuli nadrobno.
  2. Cuketu nakrájejte na kostičky. Vložte ji do olejem vymazané formy a opečte 30 minut v troubě. Nechte vychladnout, rozmixujte na pyré a dejte do větší mísy.
  3. Přidejte k cuketě vejce, uvařený merlík, lněná semínka, 1 lžičku olivového oleje, 1 lžíci citronové šťávy, trochu chilli, kokosový olej, česnek, cibuli, 1 lžičku soli a strouhanku a všechno smíchejte dohromady. Navlhčenýma rukama vytvarujte placky a položte na plech. Pečte 30 minut, poté obraťte a pečte dalších 15 minut.
  4. V mezičase si oloupejte batáty a nakrájejte je na proužky. Potřete je slunečnicovým olejem a posypejte ze všech stran polentou. Batátové hranolky pečte 25 minut.
  5. Na dressing oloupejte avokádo, nakrájejte ho na malé kousky a spolu s tahinem, citronovou šťávou, špetkou soli a stroužkem česneku rozmixujte na hladké pyré.
  6. Housky rozkrojte a obě části potřete dressingem. Položte na ně burger a batátové hranolky, přes které nakapejte zbytek dressingu a nakonec na ně vložte rajčátka, rukolu a petrželku.