Rafinované burgery bez masa
Veggie burger
Pro 4 osoby budete potřebovat:
- 55 g celých lněných semínek
- 35 g ovesných otrub s klíčky
- 4 toastové housky
- trochu oleje
- 600 g batátů
- 1 malou cuketu
- 50 g sýru feta
- 1 cibuli
- 1 stroužek česneku
- sůl, pepř
K servírování:
- kečup
- salát podle chuti (např. listový)
- 1 menší rajče
Příprava:
- Troubu předehřejte na 200 °C. Batáty oloupejte a nakrájejte na 2 cm silné plátky, které rozprostřete na pečicím papírem vyložený plech, pokapejte je olejem, osolte, opepřete a pečte asi 25 minut, dokud nezměknou. Poté přesuňte batáty do větší mísy a nechte vychladnout.
- Oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno, nasekejte česnek, cuketu nastrouhejte. Rajčata nakrájejte na plátky, fetu rozdrobte. Salát omyjte.
- Cibuli a česnek opékejte v pánvi 3-4 minuty. Nechte vychladnout a poté smíchejte v míse s cuketou, fetou, batáty a otrubami. Všechno společně dobře promíchejte, dokud nevznikne hladké těsto. Navlhčete si ruce a z těsta vytvarujte 4 placičky. Lněná semínka nasypejte do hlubokého talíře a placky v těm obalte. Poté je nechte 15 minut odpočinout v chladu.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Placky položte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě asi 15-20 minut dozlatova. V posledních minutách vložte na plech také housky a krátce opečte.
- Housky rozřízněte, položte na ně placky, salát, plátky rajčete a dochuťte kečupem.
Batátový burger
Pro 4 osoby budete potřebovat:
- 60 g merlíku
- 1 lžíci slunečnicového oleje
- 1 lněných semínek
- 1 lžičku kokosového oleje
- 1 lžíci citronové šťávy
- trošku olivového oleje
- 1 lžíci polenty
- 2 větší cukety
- 2 batáty
- 1 cibuli
- sušené chilli podle chuti
- 1 stroužek česneku
- 1 vejce
- 4 celozrnné housky
- 2 lžíce strouhanky
- sůl
Na dressing:
- 1 avokádo
- 2 lžíce tahinu
- 3 lžíce citronové šťávy
- sůl
- 1 stroužek česneku
K servírování:
- 4 cherry rajčátka
- 1 hrst rukoly
- 1 svazek petržele
Příprava:
- Troubu předehřejte na 175 °C. Merlík vařte 15 minut v trojnásobném množství vody. V mezičase si rozehřejte kokosový olej, oloupejte a nakrájejte česnek a cibuli nadrobno.
- Cuketu nakrájejte na kostičky. Vložte ji do olejem vymazané formy a opečte 30 minut v troubě. Nechte vychladnout, rozmixujte na pyré a dejte do větší mísy.
- Přidejte k cuketě vejce, uvařený merlík, lněná semínka, 1 lžičku olivového oleje, 1 lžíci citronové šťávy, trochu chilli, kokosový olej, česnek, cibuli, 1 lžičku soli a strouhanku a všechno smíchejte dohromady. Navlhčenýma rukama vytvarujte placky a položte na plech. Pečte 30 minut, poté obraťte a pečte dalších 15 minut.
- V mezičase si oloupejte batáty a nakrájejte je na proužky. Potřete je slunečnicovým olejem a posypejte ze všech stran polentou. Batátové hranolky pečte 25 minut.
- Na dressing oloupejte avokádo, nakrájejte ho na malé kousky a spolu s tahinem, citronovou šťávou, špetkou soli a stroužkem česneku rozmixujte na hladké pyré.
- Housky rozkrojte a obě části potřete dressingem. Položte na ně burger a batátové hranolky, přes které nakapejte zbytek dressingu a nakonec na ně vložte rajčátka, rukolu a petrželku.