Menu

Projezte se ke kráse

Recept na marockou misku krásy

Home » Inspirace » Projezte se ke kráse - 03.2020

Strava, vzhled i zdraví spolu úzce souvisí a jdou ruku v ruce. Jaké výhody přináší rostlinná strava a jakým způsobem se dá vařit udržitelně?

Jednoduché, udržitelné recepty mohou tvořit základ našeho jídelníčku. Čím se vyznačuje tzv. marocká miska krásy?

Quinoa je velmi bohatá na bílkoviny a lze ji připravit během 12-14 minut. Za takovou chvíli vám pizzu nikdo nedoručí. Řadíme ji k v poslední době tolik oblíbeným pseudoobilovinám. Do misky s quinoou můžeme vedle mrkve přidat víceméně jakoukoliv zeleninu, kterou máme zrovna doma. Plýtvání potravinami se velkou měrou podílí na celosvětových emisích CO2. Když využijeme zbytky, které máme zrovna v lednici, jednoduše tak můžeme svůj podíl na znečištění snížit. Kromě toho je tento pokrm zásobárnou cenných živin a tím pádem hotovou zkrášlující pochoutkou.

Jak může strava ovlivnit vnitřní krásu?

Existuje celá řada potravin, které nám mohou ubírat na kráse, jako například cukr nebo umělá aromata. Vedou k pobledlé pokožce, akné nebo vypadávání vlasů. Pokud je raději vyměníme za čerstvé, nezpracované potraviny, rozzáříme své nitro, protože ho udržíme v rovnováze. Nehledě na to, že naše strava by měla být vždy pestrá. Zelené potraviny často bývají bohaté na živiny, obsahují železo a vitamín C. Oproti tomu červené jsou zase plné betakarotenu a posilují imunitní systém.

Jak se stravovat zdravě?

Neexistuje žádné obecně platné pravidlo, které by se vztahovalo na všechny. Roste však počet lidí, kteří převážně vaří z rostlinných produktů. Každý by si měl najít takovou stravu, díky které se ve svém těle bude cítit dobře. Také se vyplatí nedbat jen na chuť, ale soustředit se i na celkový vzhled pokrmu. To podporuje chuť a stimuluje žaludeční šťávy a trávení.

Kromě toho už není žádnou novinkou, že strava a zdraví –také to psychické – spolu úzce souvisí. Naše myšlenky silně ovlivňují to, jak se cítíme, a pokud si budeme opakovaně vyčítat oběd z fast foodu a večerní zákusek, zřejmě je načase začít se stravovat jinak. Měli bychom si konečně najít čas sami na sebe a dát svému tělu, co potřebuje, tedy klid, pohyb a vyváženou stravu. A když si občas dáme maso, je to také v pořádku. Důležité je, abychom tělu dodávali všechny potřebné živiny. Nabídka je dnes velmi bohatá a máme možnost stále zkoušet nové suroviny a chutě.

Recept: Marocká miska krásy

Tento pokrm je nejen skutečnou pochoutkou na jazyku, ale také v sobě ukrývá spoustu cenných nutričních látek. Quinoa obsahuje hodně aminokyselin, které podporují obnovu buněk, stejně jako zinek, který posiluje vlasy a pokožku. Datle jsou skvělým zdrojem hořčíku a draslíku, které pozitivně působí na srdce. Kromě toho poskytnou tělu přirozené cukry. A v neposlední řadě se bude tělo těšit z bohaté dávky antioxidantů obsažených v pistáciích.

Recept pro 2 osoby

Doba přípravy: 20 minut

Suroviny:

  • 1/2 červené cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 malá mrkev
  • 1 bio pomeranč (z něj 1 lžičku kůry a 1-2 lžíce šťávy)
  • 150 g dmBio quinoy
  • 2 dmBio vypeckované datle
  • 1 lžička dmBio kokosového oleje
  • 1 lžička kmínu
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 300 ml vody
  • 1/2 lžičky zeleninové pasty na vývar
  • 2 lžíce opražených pistácií
  • 3 větvičky máty
  • 1 lžíce sezamového oleje

Příprava

  1. Na pastu si připravte očištěnou kořenovou zeleninu, kterou nakrájejte na kousky. Následně ji vložte do mixéru a mixujte na nejvyšší stupeň. Pak přidejte sůl a ještě trochu promixujte.
  2. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte najemno. Mrkev omyjte a nakrájejte na kostičky. Nastrouhejte pomerančovou kůru a z pomeranče vymačkejte šťávu. Quinou důkladně propláchněte a datle nakrájejte na malé kousky.
  3. V hrnci rozehřejte kokosový olej, na kterém poduste cibuli. Přidejte česnek, kmín a kurkumu a vše spolu krátce orestujte, aby se z koření uvolnilo aroma. Přisypejte mrkev a důkladně ji při restování obalte kořením. Přidejte quinou, datle a zeleninovou pastu a vše zalijte 300 ml vody. Přiveďte k varu a následně nechte redukovat tekutinu 12-14 minut.
  4. V mezičase si nasekejte pistácie a mátu, vč. stonku.
  5. Směs s quinoou zakápněte pomerančovou šťávou a sezamovým olejem, promíchejte s mátou a pistáciemi.

Tip: Zeleninová pasta na vývar vám v chladničce vydrží 3-4 měsíce.

Nahoru
OKDalší informace