Menu

Polentová pizza se zeleninou

Variace na italské téma

Home » Inspirace » Polentová pizza se zeleninou - 09.2017

Polenta a zelenina představují skvělou přílohu, ale dá se z nich vykouzlit i báječný hlavní chod, který je navíc bezlepkový a můžete si ho upravit podle vlastní chuti.

Doba přípravy: 70 minut

Na 4 pizzy potřebujeme:

Příprava:

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Cuketu a mozzarellu nakrájíme na plátky, papriku na proužky. Zeleninový vývar přivedeme k varu. Zredukujeme teplotu a za neustálého míchání vsypeme polentu. Povaříme ještě 2 minuty, pravidelně mícháme, aby se nevytvořily hrudky. Stáhneme ze sporáku a necháme ještě 10 minut dojít.
2. Dva plechy vyložíme pečicím papírem a potřeme olivovým olejem. Polentovou směs rozdělíme na čtyři díly a přendáme na plechy. Velkou lžící hmotu rozetřeme dokulata, do tvaru pizzy.
3. Polentu pečeme ve střední části trouby cca 15 – 20 minut, dokud neztuhne a nezezlátne. (Pokud chceme péct oba plechy najednou, může to trvat o něco déle.) Poté polentu vyndáme z trouby. Pokud jsme pekli na horkovzduch, přepneme troubu na horní a spodní ohřev.
4. Rajčatový protlak smícháme s olivovým olejem a javorovým sirupem, osolíme a rozetřeme na polentové placky. Posypeme oreganem. Ozdobíme cuketou, paprikou a kapary. Na závěr poklademe plátky mozzarelly. Pečeme asi 20 minut.
5. Před podáváním zasypeme čerstvou rukolou a podle chuti opepříme.

Tip: Polenta sama o sobě je téměř bez chuti. Proto je vhodné připravovat ji v zeleninovém vývaru nebo ji ochutit bylinkami, zeleninou či sýrem.

Věděli jste, že:

Polenta je namletá kukuřičná krupice. Je bohatá na bílkoviny a minerály jako hořčík, draslík i křemík. Dříve bývala polenta typickým pokrmem italské chudiny a musela se dlouho připravovat. Dnes je běžně dostupná již předvařená.

Využití:

Tradičně se polenta vaří s vodou, případně mlékem. Rychle z ní vznikne krémová kaše, kterou můžete zjemnit máslem a podávat jako přílohu. Když polenta zchladne, zpevní se, takže se dá krájet a smažit nebo péct.

Nahoru
OKDalší informace