Active Beauty
Pizza Bianca

Pizza Bianca

Tahle pizza se připravuje netradičně bez rajčatového základu. Přesto její harmonické chuti vůbec nic nechybí.

Na 4 porce potřebujeme:

  • 800 g těsta na pizzu
  • 100 g rukoly
  • 4 lžíce olivového oleje
  • několik kapek krémového balzamikového octa na pokapání
  • špetku mořské soli a pepře
  • 200 g sušené šunky prosciutto
  • 400 g italského sýru burrata, případně mozzarelly

Na těsto na pizzu:

  • 300 ml vlažné vody
  • 500 g pšeničné mouky
  • 25 g čerstvého droždí
  • 1 špetku cukru
  • 1 lžičku mořské soli

Příprava:

  1. Nejprve si připravíme těsto na pizzu. V misce smícháme mouku s vodou. Přidáme droždí, cukr a sůl a 10 minut propracováváme těsto ručně nebo v kuchyňském robotu. Vložíme ho do mísy, zabalíme do potravinářské folie a necháme 1 – 2 hodiny odležet. Poté z těsta vytvoříme 4 bochánky, které přikryjeme utěrkou a necháme ještě asi 45 minut kynout.
  2. Troubu předehřejeme na 250 °C. Každý bochánek těsta rozválíme válečkem na tenkou placku, kterou položíme na plech s pečicím papírem. Pizzu bez obložení pečeme 8 – 15 minut, dokud okraje mírně nezhnědnou.
  3. V misce smícháme rukolu, olivový olej, balzamikový ocet, sůl a pepř. Necháme chvíli marinovat.
  4. Horkou pizzu ihned po upečení poklademe plátky šunky, kousky sýra, marinovanou rukolou a zakápneme krémovým balzamikem.

Tip: Čím déle těsto kyne, tím bude pizza chutnější. Další podmínkou zdařilého výsledku je co nejvyšší teplota při pečení.