Pizza Bianca
Tahle pizza se připravuje netradičně bez rajčatového základu. Přesto její harmonické chuti vůbec nic nechybí.
Na 4 porce potřebujeme:
- 800 g těsta na pizzu
- 100 g rukoly
- 4 lžíce olivového oleje
- několik kapek krémového balzamikového octa na pokapání
- špetku mořské soli a pepře
- 200 g sušené šunky prosciutto
- 400 g italského sýru burrata, případně mozzarelly
Na těsto na pizzu:
- 300 ml vlažné vody
- 500 g pšeničné mouky
- 25 g čerstvého droždí
- 1 špetku cukru
- 1 lžičku mořské soli
Příprava:
- Nejprve si připravíme těsto na pizzu. V misce smícháme mouku s vodou. Přidáme droždí, cukr a sůl a 10 minut propracováváme těsto ručně nebo v kuchyňském robotu. Vložíme ho do mísy, zabalíme do potravinářské folie a necháme 1 – 2 hodiny odležet. Poté z těsta vytvoříme 4 bochánky, které přikryjeme utěrkou a necháme ještě asi 45 minut kynout.
- Troubu předehřejeme na 250 °C. Každý bochánek těsta rozválíme válečkem na tenkou placku, kterou položíme na plech s pečicím papírem. Pizzu bez obložení pečeme 8 – 15 minut, dokud okraje mírně nezhnědnou.
- V misce smícháme rukolu, olivový olej, balzamikový ocet, sůl a pepř. Necháme chvíli marinovat.
- Horkou pizzu ihned po upečení poklademe plátky šunky, kousky sýra, marinovanou rukolou a zakápneme krémovým balzamikem.
Tip: Čím déle těsto kyne, tím bude pizza chutnější. Další podmínkou zdařilého výsledku je co nejvyšší teplota při pečení.