Říká se, že zelený čaj disponuje celou řadou účinků podporujících zdraví. Údajně pomáhá při hubnutí, proti stárnutí i únavě. Pití čaje je zdravé a zejména ten zelený je po tisíce let považován za důležitou léčivou rostlinu. Takzvané zelené zlato se stalo nepostradatelnou součástí každodenního života zejména v Asii. Někdo pije tento nápoj, aby podpořil svůj imunitní systém, jiný aby podnítil metabolismus při hubnutí. Milovníci zeleného čaje tvrdí, že má velké množství pozitivních účinků na zdraví. Rozhodli jsme se proto do světa tohoto nápoje zcela ponořit a objasnit ty nejdůležitější mýty.
…lístky zeleného a černého čaje jsou vlastně stejné? Rozdíl tkví v tom, že ty zelené se nefermentují, ale pouze praží a dusí. Tím se zachová zelená barva a mnoho sekundárních rostlinných látek v listech obsažených. Právě ty zodpovídají za pozitivní účinky na naše tělo.
Ano. Obsažené antioxidanty bojují proti volným radikálům, které jsou zodpovědné za stárnutí pokožky. Kromě toho mají protizánětlivé vlastnosti zlepšovat stav pleti. Kosmetický průmysl tyto pozitivní účinky již zpozoroval, proto je stále více kosmetických výrobků obohaceno o extrakt ze zeleného čaje.
Ano i ne. Stačí pít zelený čaj, aby člověk zhubl? Samozřejmě ne úplně. Faktem je, že zelený čaj podporuje spalování tukových tkání a stimuluje látkovou výměnu. Studie stále testují, zda několik šálků denně opravdu dokáže rozpustit tělesný tuk. Pokud chcete dlouhodobě zhubnout, měli byste se ale zaměřit také na rozumnou změnu stravy a pohybovou aktivitu.
Ne. Existuje spousta publikací a studií o zeleném čaji a jeho schopnosti předcházet rakovině. Dosavadní poznatky ukazují, že zelený čaj nemůže zmírnit riziko úmrtí na rakovinu. Avšak některé přísady mohou pomáhat v boji proti rakovinotvorným buňkám. V tomto ohledu lze riziko vzniku rakoviny snížit, ale stále chybí dostatek přesvědčivých důkazů.
Pravděpodobně ano. Studie dávají naději: Zelený čaj ovlivňuje některé rizikové faktory pro kardiovaskulární onemocnění, jelikož má příznivý vliv na hodnoty cholesterolu a krevního tlaku. Milovníci zeleného čaje žijí v průměru déle, jelikož méně často umírají v důsledku kardiovaskulárních onemocnění, jako je například infarkt. Ale pozor, stoprocentně prokazatelný vztah příčiny a důsledku nelze z těchto studií odvodit.
Ano. Stejně jako káva obsahuje zelený čaj kofein. Efekt je však odlišný, jelikož kofein v čaji se uvolňuje postupně. Povzbuzení organizmu tak nastává se zpožděním, ale trvá déle. Výhodou čaje je, že je šetrnější k žaludku a na základě obsaženého theaninu by měl způsobovat menší nervozitu než káva.
Ne. Prosím ne! Kdo v průběhu dne vypije tři až čtyři šálky zeleného čaje, profituje z jeho blahodárných, zdravých účinků. Obsažený kofein a třísloviny (taniny) ale mohou způsobit také problémy jako bušení srdce, poruchy spánku nebo žaludeční potíže. Proto to s množstvím raději nepřehánějte a vždy si vybírejte čaj kvalitní.
SLEDUJTE NÁS: