Active Beauty
Maki sushi se špenátem a polentou

Maki sushi se špenátem a polentou

Přiznejme si, pokud se nám podaří sushi dobře zabalit, máme polovinu úspěchu v kapse. Ne každý však složitému balení rýže do mořské řasy fandí. Vyzkoušejte netradiční kombinaci špenátu s polentou a skvělému výsledku nebude nic stát v cestě.

Doba přípravy: 45 minut
Doba chlazení: polenta 1,5 hodiny, maki 2-4 hodiny

Pro 4 osoby budete potřebovat:

  • 200 ml mléka
  • 250 ml vody
  • sůl
  • pepř
  • špetku čerstvě namletého muškátového oříšku
  • 125 g polenty
  • 1 lžíci rýžového octu
  • asi půlku oranžové, žluté a fialové mrkve
  • půlku okurky
  • listy špenátu (případně listy mangoldu)
  • 2-3 marinované nebo uzené rybí filety
  • 2 lžíce nastrouhaného křenu

Vhodné ryby: silnější filety pstruha, kapra nebo candáta

Příprava:

  1. Přiveďte v hrnci k varu mléko a vodu se solí, muškátovým oříškem, solí a pepřem. Poté vsypte polentu a za stálého míchání ji uvařte. Polentu dejte do misky, ochuťte rýžovým octem a vložte na 1,5 hodiny do lednice.

  2. Mrkve oloupejte a nakrájejte na silnější proužky. Z okurky vydlabejte zrníčka a nakrájejte ji stejně jako mrkve. Špenát omyjte a odkrojte stonky. Rybu nakrájejte na podlouhlé plátky.

  3. Zeleninové proužky uvařte v osolené vodě na skus a poté rychle zchlaďte ve studené vodě. Špenát spařte v osolené vodě a také zchlaďte, aby si zachoval svou barvu.

  4. Listy špenátu poklaďte na bambusovou podložku a na ně rozprostřete polentu, křen, zeleninu a kousky ryby.

  5. Bambusovou podložku zarolujte a vzniklou maki rolku vložte na 2 až 4 hodiny do lednice. Poté ji rozkrájejte ostrým nožem na jednotlivé kousky, které se budou snadno vkládat do úst.

Náš tip: Pokud máte radši nigiri, vytvarujte z polenty tenké válečky a ně položte rybu. Místo Wasabi křenu použijte ocet.