Maki sushi se špenátem a polentou
Přiznejme si, pokud se nám podaří sushi dobře zabalit, máme polovinu úspěchu v kapse. Ne každý však složitému balení rýže do mořské řasy fandí. Vyzkoušejte netradiční kombinaci špenátu s polentou a skvělému výsledku nebude nic stát v cestě.
Doba přípravy: 45 minut
Doba chlazení: polenta 1,5 hodiny, maki 2-4 hodiny
Pro 4 osoby budete potřebovat:
- 200 ml mléka
- 250 ml vody
- sůl
- pepř
- špetku čerstvě namletého muškátového oříšku
- 125 g polenty
- 1 lžíci rýžového octu
- asi půlku oranžové, žluté a fialové mrkve
- půlku okurky
- listy špenátu (případně listy mangoldu)
- 2-3 marinované nebo uzené rybí filety
- 2 lžíce nastrouhaného křenu
Vhodné ryby: silnější filety pstruha, kapra nebo candáta
Příprava:
-
Přiveďte v hrnci k varu mléko a vodu se solí, muškátovým oříškem, solí a pepřem. Poté vsypte polentu a za stálého míchání ji uvařte. Polentu dejte do misky, ochuťte rýžovým octem a vložte na 1,5 hodiny do lednice.
-
Mrkve oloupejte a nakrájejte na silnější proužky. Z okurky vydlabejte zrníčka a nakrájejte ji stejně jako mrkve. Špenát omyjte a odkrojte stonky. Rybu nakrájejte na podlouhlé plátky.
-
Zeleninové proužky uvařte v osolené vodě na skus a poté rychle zchlaďte ve studené vodě. Špenát spařte v osolené vodě a také zchlaďte, aby si zachoval svou barvu.
-
Listy špenátu poklaďte na bambusovou podložku a na ně rozprostřete polentu, křen, zeleninu a kousky ryby.
-
Bambusovou podložku zarolujte a vzniklou maki rolku vložte na 2 až 4 hodiny do lednice. Poté ji rozkrájejte ostrým nožem na jednotlivé kousky, které se budou snadno vkládat do úst.
Náš tip: Pokud máte radši nigiri, vytvarujte z polenty tenké válečky a ně položte rybu. Místo Wasabi křenu použijte ocet.