Menu

Lesní plody: Jsou zdravé mražené, sušené nebo čerstvé?

Pomáhá lesní ovoce při hubnutí? A je zdravé i po zamražení?

Home » Inspirace » Lesní plody: Jsou zdravé mražené, sušené nebo čerstvé? - 08.2020

Léto a lesní plody patří neodmyslitelně k sobě jako zima a teplý čaj. Ať už ve formě šťávy do müsli nebo jako osvěžující svačinka. Kromě chuti si bobule ceníme také jako absolutní všeuměly pro naše zdraví. Dostatečný důvod k tomu, abychom toto domácí ovoce prozkoumali o něco více.

Domácí superfood: Naše lesní ovoce dokáže již dlouho směle držet krok s chia, acai, goji a dalšími moderními potravinami. Ale existuje vlastně nějaký rozdíl mezi sušenými, mraženými a čerstvými plody? Proč maliny tak rychle zplesniví? Jsou jahody od lokálního farmáře zdravější než ty ze Španělska? A jak působí bobule v našem těle?                                                                      

Proč bobule našemu tělu tak prospívají

  1. Bobule obsahují velké množství antioxidantů. Ty bojují proti volným radikálům, které škodí našim buňkám, a tím pomáhají v boji proti stárnutí pokožky, rakovině i dalším nemocem. K antioxidantům se přidávají také vitamíny, minerální látky a sekundární rostlinné látky.
  2. Sekundární rostlinné látky mají také pozitivní vliv na snižování rizika kardiovaskulárních onemocnění, protože mohou snižovat hladinu tuků v krvi.
  3. Podle typu obsahuje lesní ovoce také různé množství vitamínu A, vitamínu C, vitamínu E, draslíku, vápníku, fosforu, karotenu, kyseliny listové, pektinu, křemíku, železa, hořčíku a zinku. Obsah vitamínu C dokonce převyšuje množství v citronu, takže lesní plody také podporují imunitu. Vitamín E se zase stará o elasticitu buněk.
  4. Další obsažené látky podporují paměť, posilují plíce a cévy, stimulují ledviny a tím bojují proti revmatu, dně nebo cukrovce.
  5. Lesní plody navíc podněcují látkovou výměnu. Kromě toho díky vysokému obsahu vlákniny prodlužují pocit sytosti.

Otázky, které jste si jistě někdy kladli

Které plody jsou nejzdravější?

Všechny bobule jsou zdravé, hodnoty živin se u nich liší jen minimálně. Zde je výběr třech nejlepších podle naší redakce:

  1. Borůvky

Díky sekundárním rostlinným látkám a vitamínu C a E jsou tyto malé, modré bobulky skutečným pohonem pro absolutní krásu.

  1. Maliny

Maliny obsahují hodně železa, působí protizánětlivě a díky obsažené vláknině podporují látkovou výměnu.

  1. Černý rybíz

S více než trojnásobným obsahem vitamínu C oproti citronu představuje černý rybíz skutečný pohon pro naši imunitu a také podporuje tvorbu kostí.

Jak správně uchovávat lesní plody?

Sotva jsme je koupili a už jsou zase plesnivé. Takto vám lesní ovoce vydrží déle: Omyjte ho ve vodě v misce (ne pod tekoucí) a nechte okapat na ubrousku. Poté ho skladujte v ledničce v misce vyložené kuchyňskou utěrkou, kterou vyměňte, když zvlhne. Pokud skladujete lesní plody v mokru, rychle nasají vodu a rozbřednou.

Tajný tip: Vložte čerstvé ovoce do misky s jedním podílem octu a třemi podíly vlažné vody. Tím odstraníte stopy plísní, které se na plodech usídlily již před sklizní. Poté ocet omyjte v několika cyklech a uložte podle popisu.

Je mražené i sušené ovoce stejně zdravé?

Čím kratší dobu ovoce skladujeme, tím více vitamínů a živin si uchová. Pokud bobule zamrazíme ihned po sklizni, zůstane v nich většina prospěšných látek zachována, sníží se pouze obsah vitamínu C. Rozdíly v obsahu živin jsou však tak malé, že se neprojeví na zdraví. Ale pozor: Rozhodně stojí za to věnovat pohled zadní straně etikety, protože výrobci někdy přidávají do mraženého ovoce cukr.

Sušené ovoce obsahuje živiny v koncentrované formě, jelikož bylo zbaveno vody. Ale také má více cukru než to čerstvé. Na rozdíl od klasického cukru však tento zvyšuje hladinu krevního cukru pomalu a nehrozí po těm ataky hladu. Kromě toho pomáhá při trávení, takže je sušené ovoce v přiměřeném množství skvělou svačinkou.

Jsou plody od místního farmáře zdravější než ty z dovozu?

Sezóna lesních plodů u nás začíná zhruba v květnu až červnu. V supermarketu je toto ovoce k dostání již v lednu. Pochází však například ze Španělska, Peru nebo Maroka. Nákup těchto produktů je na jedné straně sporný, protože ovoce se často pěstuje v extrémně suchých oblastech, kde je zásoba vody již příliš vzácná. Na druhé straně se při jejich pěstování většinou nepoužívají nebezpečné pesticidy. Obsah vitamínů je vzhledem k dlouhému transportu také nižší.

Proto platí pro lesní ovoce stejně jako pro jiné nebo zeleninu, že počkat si se vyplatí. Je lepší pochutnat si na daném druhu až ve chvíli, kdy opravdu nastane jeho sezóna.

Goji, acai & další: Potřebujeme tyto zahraniční „superpotraviny“?

Acai z Brazílie, goji z Číny – tyto plody, často inzerované jako téměř nadpřirozené, většinou urazí dlouhou cestu, průmyslově se zpracovávají a jsou vcelku drahé. Přitom máme k dispozici spoustu lokálních alternativ, neboť mnoho superpotravin roste přímo před našimi domy. Například černý rybíz z hlediska vitamínu C nikterak nezaostává za goji.

Nahoru
OKDalší informace