Menu

Kváskový chléb je mnohem jednodušší, než si myslíte

Proč je kváskové těsto tak zdravé a podle kterého receptu upečete dokonalý chléb?

Home » Inspirace » Recepty » Kváskový chléb je mnohem jednodušší, než si myslíte - 01.2021

Péct chleba ano, ale kváskový raději ne? Přestaňte se ho obávat, pečení kváskového chleba je mnohem jednodušší, než si myslíte. S naším receptem se vám konečně podaří upéct lahodný chléb. Kváskový chléb je dokonale krásný, nadýchaný, dobře stravitelný, vydrží dlouho čerstvý a má jedinečně lahodnou chuť.

Vám však připadá pečení s kváskem stále příliš náročné? Pak vás uklidníme: Kvásek není nic jiného než fermentované těsto z vody a mouky. Jediné, co k tomu kromě obvyklých ingrediencí na chléb potřebujete, je trocha času. Přesněji řečeno pár dní. Chcete-li mít jistotu, že se vám chléb podaří, můžete si pořídit kvásek již hotový. A jelikož se již dlouho ví, že fermentované potraviny prospívají našim střevům, neváhejte a pusťte se do pečení.

 

3 dobré důvody pro kváskový chléb

  1. Chléb je stravitelnější

Kvásek a naše střeva mají hodně společného: Přesněji řečeno miliony bakterií a kvasinek. Tyto kultury nám pomáhají s trávením, tudíž usnadňují i trávení kváskového chleba.

  1. Kváskový chléb vydrží déle

Kyselina v kvásku zabraňuje vzniku chorob v chlebu způsobených žáruvzdornými bakteriemi a také omezuje tvorbu plísní. Při správném skladování vydrží chléb díky kyselým bakteriím déle čerstvý. Odborníci doporučují ke skladování hliněnou nádobu, která absorbuje vlhkost a umožňuje cirkulaci vzduchu.

  1. Chuť má spoustu nuancí

Kvásek nejenže usnadní trávení chleba a prodlouží jeho trvanlivost, ale také ho činí nadýchanějším a voňavějším. Proč? Jelikož díky octové a mléčné kyselině se v chlebu objevují různé chuťové tóny. Kyseliny a kvasnice navíc produkují oxid uhličitý, který těsto nakypří a postará se o typický vzhled s velkými oky.

Recept na kváskový chléb

Suroviny

300 g vody

50 g aktivního kvásku

500 g světlé mouky (pšeničné nebo špaldové) typu 550/630

12 g soli

Příprava

  1. Míchání: Ve velké míse smíchejte kvásek s vodou. Následně přidejte mouku a všechno promíchejte, až se namočí veškerá mouka. Zakryjte a nechte 30 minut odpočívat.
  2. Přidejte sůl a pomocí dřevěné vařečky nebo škrabky na těsto ji důkladně zapracujte do těsta.
  3. Hnětení: Těsto hněťte buď 10 minut ručně, nebo na nejnižší stupeň 6–10 minut v robotu, dokud nevznikne hladký bochánek, který už nelepí.
  4. Těsto přendejte do mísy a tu zakryjte velkým talířem nebo čistým igelitovým sáčkem. Těsto nechte odpočívat při pokojové teplotě 4–10 hodin, dokud nezdvojnásobí objem.
  5. Formování: Těsto vyklopte z mísy na pomoučenou pracovní plochu. Přeložte ho doprostřed jako dopis. Nejprve sklopte do středu dolní třetinu, poté přes ni překlopte tu horní. Chcete-li podlouhlý tvar, otočte těsto o 90 stupňů a srolujte ho přes kratší stranu. Vždy lehce stlačte, dokud vám nevznikne podlouhlý bochníček.
  6. Po vytvarování těsto opět kyne, ale tentokrát již kratší dobu. Těsto vložte švem nahoru do pomoučené ošatky a přikryjte. Nechte asi hodinu odpočívat při pokojové teplotě.
  7. Pečení v hrnci nebo pekáči: Když je těsto téměř připravené, předehřejte troubu s hrncem na nejvyšší stupeň (nejlépe na 250 °C) po dobu 30 minut. Opatrně vyjměte horký hrnec z trouby a vložte do něj chléb, tentokrát švem dolů. Nahoře chléb nařízněte. Pečte pod pokličkou 25 minut, poté pokličku sejměte a pečte dalších 10–15 minut, dokud nedosáhnete požadovaného zhnědnutí. Chcete-li otestovat, zda je chléb již upečený, poklepejte na jeho spodek – měl by znít dutě.
Nahoru
OKDalší informace