Menu

Kokosový ořech

Tvrdá skořápka ukrývá lahodné jádro

Home » Inspirace » Výživa » Kokosový ořech - 07.2017

Energetická bomba. Blahodárná péče. Osvěžující nápoj. Kokos se svým univerzálním využitím představuje opravdový poklad přírody pro naše zdraví i krásu.

Kokosový ořech není ve skutečnosti žádným ořechem, ale peckovicí s jedlými semeny, která je plodem palmy kokosové. Důvodem celosvětové obliby a triumfálních úspěchů kokosu na všech frontách je jeho obrovská rozmanitost a mnohostranné využití. Jde o výživnou potravinu s dlouhou trvanlivostí, ceněnou ingredienci pro výrobu pečujících kosmetických přípravků, oblíbené přírodní léčivo i užitečnou surovinou pro další využití.

Tučná fakta

Kokosový ořech potřebuje celý rok, aby opravdu dozrál. Se svými v průměru dvěma a půl kilogramy patří k jednomu z nejtěžších plodů, které rostlinná říše nabízí. Na úvod je třeba říci, že kokosový ořech není zrovna potravinou vhodnou k redukci váhy. Dužnina sice neobsahuje žádný cukr, ale její dobrou třetinu tvoří tuk a přibližně 10 procent vláknina. To vysvětluje, jak je možné, že pouhých 100 gramů dužniny kokosového ořechu obsahuje až 360 kilokalorií. Není náhodou, že v oblastech, kde kokosy rostou, představuje tato energetická bomba základní složku výživy místních obyvatel. Kokosová dužnina je zároveň důležitou výchozí surovinou pro další známé produkty, jako je kokosová moučka, kokosový tuk a kokosový olej.

Kokosový olej se získává lisováním kokosové dužniny a má mnohostranné využití. Snazší by snad bylo vyjmenovat, kde se použít nedá. Kokosový olej se stává tekutým při teplotě okolo 25 °C, při nižších teplotách zůstává krémový a světle mléčné barvy. Dá se podobně jako máslo roztírat nebo nabrat ze skleničky lžičkou. Kokosový tuk či olej jsou bohaté na nasycené mastné kyseliny. Což sice nezní příliš zdravě, nicméně, mezi těmito kyselinami je také užitečná a lehce stravitelná kyselina laurová, která urychluje metabolismus.

Kokosový tuk na rozdíl od másla neobsahuje vodu, bílkoviny ani laktózu. Má proto vysoký kouřový bod. Je ideální na smažení i pečení. V těstech je možné nahradit 100 gramů másla 60 gramy kokosového oleje a třemi lžícemi vody. Hodí se i na nepečené koláče nebo raw dezerty, kterým dodá jemnou příchuť exotiky.

BUCH TIPP Krémová lahůdka

Kokosová pomazánka dmBio z rozemleté dužniny kokosového ořechu se výborně hodí ke zjemnění exotických pokrmů, stejně jako k přípravě polévek, omáček nebo dezertů.

BUCH TIPP Alternativní sladidlo

Cukr z kokosových květů od dmBio představuje přírodní, snadno rozpustné sladidlo s nízkým glykemickým indexem a lehce karamelovou chutí, které je vhodné na pečení i vaření.

 

 

Malý kosmetický zázrak

Kokosový olej není ceněn pouze v kuchyni, ale také v péči o celé tělo. Kyselina laurová je považována za zázračnou látku dodávající intenzivní hydrataci vysušeným vlasům i suché pokožce či popraskaným rtům. Navíc pleť vypíná a zlepšuje její elasticitu. Produkty s kokosovým olejem posilují vlasy, které díky němu získávají hebkost a lesk, a zároveň působí proti nadměrné tvorbě lupů. Často pomáhá vmasírovat do pokožky hlavy před umytím vlasů trochu kokosového oleje. Kromě pečujících účinků vás okouzlí i svou jedinečnou vůní. Existují dokonce speciální kokosové směsi jako deodoranty, zubní pasty, opalovací přípravky nebo repelenty.

BUCH TIPP Aromatická péče

Tělový olej alverde s výtažky z bio kokosu a mandlovým olejem zásobuje pokožku esenciálními mastnými kyselinami a zanechává ji sametově hebkou.

BUCH TIPP Hebké vlasy

Hydratační emulze Balea s kokosem a broskví chrání vlasy před teplem během fénování, uhlazuje je a usnadňuje jejich rozčesávání.

 

Tipy a triky

Pokud si chcete koupit kokosový ořech, udělejte si jednoduchý test. Pokud je při zatřepání slyšet lehké zakloktání, můžete předpokládat, že kokos bude mít ideální složení. Čím je totiž čerstvější, tím více kokosové vody ještě obsahuje. Čerstvé kokosové ořechy mají také delší dobu skladovatelnosti. V chladničce vydrží dva až tři týdny.

Nebojte se, že se do ořechu nedostanete. Rozlousknout kokos není tak těžké, pokud víte, jak na to. Potřebujete tvrdý, špičatý nástroj, například šroubovák, dále kladívko a špičatý kuchyňský nůž. Pomocí šroubováku uděláte díry do takzvaných oček, která jím zvětšíte. Tato očka jsou dírky po stopkách viditelná jako černé body na konci ořechu. Po jejich proděravění můžete vylít kokosovou vodu do sklenice. Poté kladívkem tlučte dokola ořechu, dokud se neobjeví dlouhá trhlina, podél které se dá kokos snadno rozloupnout. Dužninu pak snadno oddělíte kuchyňským nožem.

 

Nahoru
OKDalší informace