Menu

Jsou vegetariáni chytřejší a žijí vegani déle?

Sesbírali jsme zajímavá fakta o bezmasé výživě

Home » Životní styl » Jsou vegetariáni chytřejší a žijí vegani déle? - 04.2020

O tom, zda jsou vegani zdravější, se vedou velké diskuze. Faktem ale je, že po celém světě chodí asi miliarda lidí, kteří se stravují bez masa, a tato tendence stoupá. Jelikož stále více strávníků upřednostňuje rostlinnou stravu, sesbírali jsme ohromující fakta z této oblasti. Věděli jste například, že někteří „masožravci“ mezi námi mohou jíst mnohem ekologičtěji než mnozí vegetariáni?

 

Tohle jste o vegetariánství a veganství určitě netušili

1.         Máslo zatěžuje životní prostředí víc než maso

Ano, čtete správně! Výroba másla prý způsobuje 23,7 kg emisí CO2. To je téměř o 9 kg více než například u hovězího, které zatěžuje naši planetu ze všech druhů mas nejvíce (15 kg). A takový sýr s 8,5 kg emisí CO2 předčí drůbeží maso s 3,5 kg. Důvod je však vcelku jasný: Na výrobu másla i sýru je zapotřebí velké množství mléka od mnoha krav, které uvolňují metan a spotřebovávají jadrná krmiva. A v tomto ohledu není ideální ani sója. Ta se dováží z Jižní Ameriky, kde se kácí deštné pralesy, aby se vytvořila zemědělská půda pro tuto plodinu.

Neměli bychom se proto místo vegetariánství raději uchýlit k veganství a maso či živočišné výrobky jíst jen občas? Ano i ne! Protože dle statistik zkonzumujeme ročně asi 60 kg masa, kdežto másla jen 5,5 kg a sýru 21,8 kg. To znamená, že maso má minimálně při průměrné spotřebě i tak větší dopad.

2.         Vegetariáni jsou chytřejší

Nevěříte? Ale je to tak. Čí vyšší IQ totiž dítě má, tím vyšší je pravděpodobnost, že se v dospělosti stane vegetariánem. Alespoň podle výzkumu odborníků z britské univerzity. Rozdíl v IQ o 15 procent zvyšuje pravděpodobnost, že z dítěte bude vegetarián, o 38 procent.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.         Vegani žijí déle

Lidé, kteří upřednostňují pouze rostlinnou stravu, žijí dle jedné studie déle. Držitelka Nobelovy ceny Elizabeth Blackburn také zjistila, že veganská strava za pouhé tři měsíce pozmění více než 500 genů. I to zřejmě prodlužuje život veganů, neboť veganství aktivuje geny, které předchází onemocnění, a deaktivuje ty, které zapříčiňují vznik různých druhů rakoviny a dalších nemocí.

4.         Parmezán a feta nejsou pro vegetariány

Důvodem je syřidlo, které se do těchto sýrů přidává. To se totiž odebírá ze sliznic poražených telat, jejichž maso je určené ke konzumaci a výrobě dalších produktů. Pro skutečné vegetariány jsou tak sýry jako feta, parmezán nebo camembert tabu. Avšak pro mnoho jiných druhů sýrů se používá mikrobiální syřidlo, takže vegetariáni se nemusejí zříkat sýrů úplně.

5.         Ani víno a rtěnka nejsou vegetariánské

Živočišné látky bývají obsažené v mnoha produktech, u nichž by nás to ani nenapadlo. Nebo jste věděli, že při výrobě vína se používá želatina? A nejen při výrobě vína, živočišné látky se přidávají také do müsli, šťáv, preclíků, červených sladkostí, a dokonce i do rtěnek nebo šamponů. Jedná se například i karmín. To je červené barvivo, které se získává z červců a následně se používá k dobarvování potravin nebo kosmetiky.

Nahoru
OKDalší informace