Menu

Intolerance laktózy

Jak žít s nesnášenlivostí mléčného cukru

Home » Inspirace » Intolerance laktózy - 02.2018

Co vlastně znamená intolerance laktózy?

Laktóza, neboli mléčný cukr, je přirozenou součástí mléka. Pro lepší stravitelnost je laktóza v tenkém střevě štěpena enzymem laktázou na jednoduché cukry. Pokud tento enzym chybí, dostává se nestrávená laktóza do tlustého střeva, kde narušuje činnost střevní mikroflóry. Ve střevech pak vzniká plynatost, která vede k nadýmání, křečím v břiše a průjmům. Odhaduje se, že intolerancí laktózy, tedy neschopností organizmu správně strávit mléčný cukr, trpí až 20 % dospělých. Rozvíjí se většinou až po ukončení dětského věku, přičemž množství mléka vyvolávající tyto problémy může být velmi individuální.

Jakým způsobem se intolerance laktózy diagnostikuje?

Při podezření na intoleranci laktózy se provádí vodíkový dechový test. Pacient se napije sklenice vody s laktózou a poté vydechuje do speciální masky v určitých časových odstupech. Pokud vydechuje zvýšené množství vodíku, což je vedlejší produkt kvašení mléčného cukru projevující se právě při intoleranci laktózy, potvrzuje se tím tato diagnóza. Před vyšetřením je nutné alespoň osm hodin nejíst, pije se pouze čistá voda. Zároveň si musí pacienti nechat zajít chuť na cigaretu či žvýkačku. S podrobnostmi vás seznámí ošetřující lékař, který bude vyšetření provádět.

Na co si dát pozor, pokud je prokázána intolerance laktózy?

Existují dvě možnosti, jak se s touto diagnózou vypořádat. Buď se pacient vzdá veškerých mléčných výrobků, nebo začne užívat enzym laktázu ve formě tablet, které jsou volně dostupné. Laktózu pak bez problémů stráví. Přípravek se musí použít vždy před konzumací mléčného produktu. Přitom je nutné vzít v úvahu, že se laktóza skrytě vyskytuje i v mnoha koncových produktech, například v sušenkách, čokoládách, omáčkách i léčivech. Alternativy mléka, jako jsou sójové, rýžové či ovesné nápoje, kokosová mléka a další podobné produkty, neobsahují žádnou laktózu. Oproti tomu jakékoli živočišné mléko, tedy i kozí, ovčí, ale také mateřské mléko, laktózu obsahují. Obsah laktózy v léčivech bývá obvykle velmi nízký a většině pacientů nezpůsobuje výraznější problémy.

BUCH TIPP Cappuccinové osvěžení

dmBio sójové cappuccino vás překvapí svou lahodnou chutí zjemněnou bourbonskou vanilkou. Kávové potěšení z aromatických kávových bobů Arabica ve spojení s krémovým sójovým nápojem si mohou bez obav dopřát i strávníci s laktózovou intolerancí.

Neváhejte a ochutnejte další fantastické bezlaktózové produkty z řad dmBio. Nyní již nemusíte sledovat otevírací dobu, jsme tu pro vás neustále online.

Nahoru
Pro optimální zobrazení webové stránky používáme cookies. Tyto soubory můžete ve svém prohlížeči kdykoli deaktivovat.OK