Menu

Harmonie na talíři

Lahodné a zdravé recepty nejen pro sychravé dny.

Home » Inspirace » Recepty » Harmonie na talíři - 10.2016

Pokud platí, že člověk je to, co jí, pak by měl jíst to, čím chce být. Všeho ale s mírou a v rovnováze. Přinášíme pár tipů na jídla, která dodají tělu energii a zároveň pohladí po duši.

Celozrnný koláč s květákem a tvarohem

slaný květákový koláč

Na 4-6 porcí potřebujeme. 70 g dmBio celozrnné špaldové mouky 120 g rýžové mouky 1 lžičku mořské soli 150 g studeného másla 1 polévkovou lžíci ledové vody Na náplň.350 g růžiček květáku 1 svazek estragonu 5 lžic dmBio olivového oleje mořskou sůl čerstvě namletý černý pepř 4 vejce 180 ml dmBio mléka 2 lžíce najemno nastrouhaného parmezánu 100 g tvarohu

Příprava:
1. Troubu předehřejeme na 180°C, máslo nakrájíme na malé kousky. Obě mouky, sůl a máslo vypracujeme do hrubého těsta. Po částech přidáváme vodu, dokud těsto nebude hladké a zcela propracované. Pak ho zabalíme do potravinové fólie a necháme 30 minut odpočívat v lednici.
2. Růžičky květáku a pokrájené listy estragonu omyjeme, rozložíme na plech vyložený pečicím papírem, pokapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a promícháme. Necháme 20 minut opékat v troubě, dokud květák nezezlátne.
3. Těsto rozválíme na výšku cca 5 mm, vložíme ho do moukou vysypané formy o průměru 24 cm a přesahující části odřízneme. Poté těsto přikryjeme pečicím papírem, na který nasypeme sušené fazole, aby ho zatížily. Pečeme v předehřáté troubě 25 minut, sundáme papír s fazolemi a pečeme dalších 10 minut dokřupava. Následně těsto vyndáme a teplotu trouby stáhneme na 160 °C.
4. Smícháme vejce, mléko, parmezán, sůl, pepř a půlku tvarohu. Na těsto rozložíme opečený květák a zalijeme připravenou vaječnou směsí. Poté rovnoměrně rozdělíme na koláč zbylý tvaroh a pečeme dalších 30-35 minut.
5. Koláč rozkrájíme a podáváme ještě teplý.

 

Polévka z pečených rajčátek s quinoou a parmezánovými krutony

rajčatová polévka s quinoou

Na 4 porce potřebujeme. 2 kg rajčat 2 svazky bazalky 1 česnek dmBio olivový olej na pokapání 350 g vařené dmBio quinoy vodu 1 1/2 l kuřecího vývaru mořskou sůl čerstvě mletý černý pepř Na parmezánové krutony. 80 g vařené dmBio quinoy 4 lžíce najemno strouhaného parmezánu čerstvě mletý černý pepř

Příprava:
1. 
180 g quinoy přivedeme k varu v 300 ml osolené vody, přikryjeme pokličkou a vaříme cca 12 minut. Poté stáhneme z plotny a necháme 8 – 10 minut odpočívat, dokud quinoa nezměkne. Získáme tak zhruba 450 g quinoy.
2. Troubu předehřejeme na 200 °C. Smícháme quinou, parmezán a pepř a polévkovou lžící nandáváme malé kopečky na pečicí papír. Pečeme 5-7 minut, dokud nebudou krutony krásně zlaté. Necháme je na plechu vychladnout.
3. Rajčata rozpůlíme, společně s česnekem a bazalkou je rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a pokapeme olivovým olejem. Pečeme 45 minut, dokud rajčátka nezměknou a bazalkové listy nejsou křupavé. Quinou nasypeme na samostatný plech, také pokapeme olejem a přidáme do trouby na posledních 15 minut pečení.
4. Stroužky česneku oloupeme a spolu s pečenými rajčaty a kuřecím vývarem vaříme 10 minut. Nakonec rozmixujeme dohladka, osolíme, opepříme a vmícháme opečenou quinou.
5. Polévku rozlijeme do misek, ozdobíme bazalkou a podáváme s parmezánovými krutony.

Další dobroty

 

Kokosové cupcaky
kokosové cupcaky

Na 12 kousků potřebujeme. 200 g dmBio špaldové mouky 3 lžičky dmBio přášku do pečiva 160 g dmBio třtinového cukru 50 g dmBio kokosových plátků 160 ml dmBio kokosového mléka 3 bílky 1 lžičku vanilkového extraktu 100 g dmBio kokosového oleje Na polevu. 180 ml rýžového sirupu 3 bílky strouhaný kokos na ozdobu

Tip: Cupcaky bez polevy můžete uschovat do vzduchotěsné nádoby – vydrží Vám až týden.

Příprava:
1. Troubu předehřejeme na 160 °C. Rozpustíme kokosový olej a pak ho ve velké míse smícháme s moukou, práškem do pečiva, cukrem, kokosovými plátky, kokosovým mlékem, bílky a vanilkovým extraktem. Těsto rozdělíme do 12 košíčků (cca 80 ml) pečeme cca 25 minut. Necháme vychladnout na kuchyňské mřížce.
2. Rýžový sirup zahřejeme na mírném ohni na cca 120 °C. Můžeme použít kuchyňský teploměr. Bílky vyšleháme do tuhého sněhu a za stálého míchání postupně přiléváme sirup, dokud se obě složky nepropojí.
3. Polevu rozdělíme na vychladlé cupcaky a posypeme kousky kokosu.

Zimní kuskus
zimní kuskus

Na 2 porce potřebujeme. 300 ml zeleninového vývaru šťávu z 1 pomeranče a 1 citronu 170 g sušených meruněk 150 g dmBio kuskusu 3 rajčata 1 okurku (cca 300 g) 1 svazek máty a hladkolisté petrželky ½ lžičky římského kmínu sůl čerstvě mletý černý pepř 3 lžíce dmBio olivového oleje trochu dmBio agávového sirupu 80 g piniových oříšků

Tip: Kuskus můžete nechat přes noc odležet a vzít si ho s sebou do práce na oběd. Piniové oříšky ale přisypejte až těsně před jídlem, aby zůstaly pěkně křupavé.

Příprava:
1. Meruňky nakrájíme na drobné kostičky. Otrháme lístky máty a petrželky a najemno je nasekáme.
2. Zeleninový vývar přivedeme k varu, přidáme pomerančovou a citronovou šťávu a meruňky. Přisypeme kuskus a metličkou dobře promícháme. Hrnec odstavíme z plotny a necháme kuskus podle návodu na obalu nabobtnat.
3. Mezitím omyjeme rajčata a okurku a nakrájíme je na kostičky.
4. Kuskus přendáme do misky a smícháme s pokrájenou zeleninou a bylinkami. Římský kmín, sůl a pepř promícháme s olejem, kterým zakapeme kuskus. Vše důkladně promícháme a necháme alespoň 15 minut odležet. Podle chuti dosladíme agávovým sirupem. Piniové oříšky zlehka orestujeme a před podáváním jimi posypeme kuskusový salát.

 

Sdílet
Nahoru
Pro optimální zobrazení webové stránky používáme cookies. Tyto soubory můžete ve svém prohlížeči kdykoli deaktivovat.OK