Menu

Dýňová polévka: Tenhle recept chutná všem

3 důvody, proč si i letos na této podzimní zelenině pochutnat

Home » Inspirace » Recepty » Dýňová polévka: Tenhle recept chutná všem - 10.2020

Téměř žádná zelenina nereprezentuje podzim tak jako dýně. Z té se dají vytvořit krásné dekorace, ale také výjimečně chutné pokrmy. Jakou pochoutku si z dýně připravíme letos?

Hokaido, máslová nebo špagetová  dýní existuje spousta druhů. Jak mnoho forem a jmen dýně mají, tolik různých receptů z nich také můžeme připravit. Dýně se dá mnohostranně zpracovat do polévky, různých směsí i do sladkých pokrmů.

Více než jen polévka: 3 důvody, proč je dýně skutečnou superpotravinou

  1. Pomáhá odvodnit tělo

Betakaroten, který dodává dýňové dužině (a slupce hokaido) oranžovou barvu, a kyselina křemičitá mají příznivý účinek na pojivovou tkáň, pokožku, vlasy a nehty. Vitamín A je dobrý také pro náš zrak. Ledviny a močový měchýř zase těží z vysokého obsahu draslíku (dýně obsahují kolem 300 miligramů na 100 gramů dýně). Tím se tělo přirozeným způsobem odvodní.

  1. Dá se zužitkovat celá

Většina receptů se točí kolem dužiny z dýně. Avšak slupku si můžete schovat a pak z ní společně s dalšími zbytky zeleniny připravit vývar, který zlepší celkovou chuť jídla. A pokud ještě něco zbyde, použijte zbytky z dužiny na pyré. To většinou skvěle ozvláštní kardamom a skořice, která mu dodá sladkou nótu. Zjemnit ho můžete řeckým jogurtem.

  1. Chutná slaně i sladce

V chladnějších dnech představuje krémová dýňová polévka opravdový zážitek. Slané, ale zároveň sladké dýňové aroma nám dovoluje experimentovat. Nepatříte k fanouškům klasického dýňového krému? S mrkví místo brambor, pomerančovou šťávou a kosovým mlékem okamžitě získá polévka ovocnou chuť a ta typická dýňová ustoupí do pozadí.

Recept: Hruškovo-dýňový krém

Suroviny pro 2 osoby:

  • 2 malé hrušky
  • 500 g zelené dýně hokaido (nebo oranžové hokaido, máslové dýně…)
  • 1 menší brambor
  • 1 velká cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 650 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml crème fraîche (nebo zakysané smetany)
  • olivový olej
  • 2 stonky čerstvé petrželky
  • sůl
  • pepř

Příprava:

  1. Dýni nakrájejte na silnější plátky, hrušky rozpulte. Osolte, opepřete a 20 minut opékejte v troubě.
  2. Z hrušek odstraňte jadřinec. Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno a poduste na olivovém oleji. Brambor oloupejte a nakrájejte na kostičky. Brambor, dýni (se slupkou) a hrušky přidejte k cibuli, zalijte vývarem a vařte alespoň 15 minut.
  3. Otrhejte lístky petrželky a společně s crème fraîche přidejte do polévky a vše rozmixujte.
  4. Polévku dochuťte solí a pepřem a servírujte.
Nahoru
OKDalší informace