Active Beauty
Čočkové kari s kešu oříšky

Recept

Čočkové kari s kešu oříšky

Když venku začíná být čím dál chladněji, je třeba přizpůsobit tomu i náš jídelníček. A dopřát tělu vydatnější pokrmy, které mu dodají energii a pomohou posílit imunitu. Na řadu přichází i pikantní koření se zahřívacími účinky jako zázvor a kurkuma.

Doba přípravy: 45 minut

Pro 4 osoby potřebujeme:

  • 250 g rýže basmati
  • 160 g červené čočky
  • 800 ml kokosového mléka
  • 200 ml pomerančové šťávy
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 200 g kešu ořechů
  • 2 malé červené cibule
  • 1 menší kousek zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 2 červené papriky
  • 6 středně velkých mrkví
  • 3 sušené chilli papričky
  • 500 ml vody
  • 2 lžičky soli
  • černý pepř
  • 1 lžičku mletého kardamomu
  • 1 lžičku mletého koriandru
  • 1 1/2 lžičky kurkumy
  • 4 lžíce nasekaných lístků máty

Příprava:

  1. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme. Zázvor a sušené chilli papričky nadrobno nasekáme. Papriku zbavíme jader a pokrájíme na kostičky. Mrkev očistíme a rozkrájíme na plátky.
  2. Rýži basmati dobře propláchneme a vložíme do hrnce s osolenou vodou. Přivedeme k varu a poté necháme pod pokličkou při mírné teplotě asi 15 minut probublávat, dokud rýže nezměkne.
  3. Mezitím důkladně propláchneme červenou čočku. V hluboké pánvi rozehřejeme 2 lžíce kokosového oleje, na kterém krátce osmahneme kardamom, koriandr, cibuli, zázvor a česnek. Poté přidáme papriku, mrkev a červenou čočku a za pravidelného míchání ještě asi 2 minuty opékáme.
  4. Do pánve přilijeme kokosové mléko a pomerančovou šťávu, kterou je případně možné nahradit vodou. Přidáme chilli papričky. Dusíme při střední teplotě asi 20 minut, dokud čočka a zelenina nezměknou. Pokud je omáčka příliš hustá, zředíme ji pomerančovou šťávou nebo vodou, dokud nedosáhne požadované konzistence. Na závěr přidáme kurkumu a čerstvě namletý černý pepř.
  5. Na pánvi nasucho krátce opražíme kešu ořechy, aby lehce zhnědly. Na talíře rozdělíme rýži a kari omáčku, posypeme praženými oříšky a ozdobíme lístky máty.