Menu

Cestování – Furlansko

Vydejte se krajem vína a pohody

Home » Inspirace » Cestování – Furlansko - 09.2017

Vyrazit na kole nebo na pěší túru po vinohradech, toulat se po klidném mořském pobřeží, nasávat atmosféru starobylých městeček a přitom ochutnávat skvělé místní speciality. Severoitalský region Furlansko má vskutku mnoho co nabídnout. A okouzlí všechny vaše smysly.

Zatím nepříliš známá oblast v severovýchodním cípu Itálie nazývaná Furlansko (italsky Friuli) je pravým rájem pro všechny požitkáře. Přitom zůstává po cestě k moři, do Benátek nebo jiných atraktivních destinací většinou nepovšimnuta a stojí zatím stranou masového turistického zájmu. Což má své výhody. V klidu a nerušeně tak můžete objevovat všechny krásy tohoto malebného kraje.

Region Furlansko místy působí, jako by se zde zastavil čas. Ale právě tahle trochu ospalá atmosféra mu dodává osobité kouzlo a šarm. Nikdo nikam nespěchá a vychutnává si každý okamžik, den po dni. Místní krajina může připomínat Toskánsko. Mírně zvlněné pahorky osázené vinnou révou se táhnou až k pobřeží Jadranu, cesty lemované ovocnými sady zvou k pěším výletům i cyklotoulkám. Středověká městečka a majestátní vily obklopené cypřiši, kamenné hrady a kostelní věžičky, zákruty divokých řek a další malebné přírodní scenérie jsou pastvou pro oči.

Krajinnému rázu dominují vinohrady. Místní vína, zejména z oblasti Collio, se proslavila po celém světě. Severní část Furlanska ohraničují strmé vrcholky Alp, dřevěné salaše a nezkrotné horské potoky, zatímcona jihu se krajina otevírá do široké nížiny a nabízí výhledy na působivé krasové formace. Pestrou mozaiku pak doplňuje pobřeží Jadranského moře.

Zastavit se a vychutnávat

Po kulinářské stránce představuje Furlansko opravdovou lahůdku. V místní gastronomii se prolínají vlivy středomořské i středoevropské kuchyně. A téměř na každém rohu lákají k návštěvě nejrůznější hospůdky, vinárny a restaurace.

Mezi tradiční pokrmy patří polenta, hustá fazolová polévka zvaná jota nebo pečené sýrové placky frico. Některé regionální produkty se dokonce staly světově proslulé, jako například šunka San Daniele, která se vyrábí ve stejnojmenném městečku, severozápadně od Udine. Také město Sauris získalo věhlas díky masovým lahůdkám a zdejší uzená pancetta, tedy slanina, která uzrává několik měsíců, je důkazem toho, že dobré věci potřebují dostatek času. Což platí i pro dlouho zrající sýr Montasio.

Ne náhodou má slow food hnutí, které vzniklo jako protipól fastfoodového stravování s cílem chránit a vychutnávat si regionální potraviny, své kořeny právěv této oblasti. A kulinářské požitky zde hrají opravdu důležitou roli. Furlanské speciality skvěle doplňují místní lahodná vína. Za ochutnání rozhodně stojí například odrůdy Refosco, Malvasia, Friulano nebo Ribolla Calla.

Architektonické perly

Pokud jste se už nasytili nekonečnou zelení vinohradů, můžete se pro změnu vydat do místních malebných městeček. Cormons je centrem vinařské oblasti Collio a pokud zde navštívíte slavnou vinotéku Enoteca Cormons, můžete si být jisti, že všechna vína této oblasti během jedné návštěvy ochutnat nezvládnete. K lahodnému moku se tu podávají drobné chuťovky a vy si ani neuvědomíte, jak plyne čas tam venku.

Pitoreskní městečko Cividale zase nabízí mnoho historických a kulturních pokladů. Jeho centrum plné křivolakých uliček je sice malé a projdete ho během chvilky, ale jeho šarm vám zůstane dlouho v srdci. Než dorazíte na hlavní náměstí, musíte přejít legendami opředený Ďáblův most.

Pokud máte raději čilý ruch větších měst, určitě nevynechejte návštěvu Udine, hlavního města Furlanska. Stačí se zde usadit v jedné z mnoha venkovních kaváren, popíjet aperitiv nebo výbornou kávu a pozorovat okolní cvrkot.

V přímořském letovisku Grado pak zažijete perfektní kombinaci odpočinku i aktivního vyžití. Okouzlujícím historickým centrem se prohání svěží vánek od moře. Je však třeba počítat s tím, že v letní sezóně se toto místo těší velké oblibě turistů.

Vzhůru do Terstu

Město Terst (italsky Trieste) ležící poblíž hranice se Slovinskem bývalo jedním z nejdůležitějších obchodních přístavů rakousko-uherské monarchie. Pestrou směsici italských, rakouských, maďarských, chorvatských i slovinských vlivů odráží i zdejší kuchyně. K typickým místním pokrmům tak patří mimo jiné jablečný závin, kyselé zelí s klobásou, rybí speciality, ale také ricotta a čekanka. Opomenout nesmíme i nepřeberné stylové kavárny.

Terst však žije také bohatým kulturním životem. Koná se tu jazzový festival, filmový festival i proslulé podzimní závody plachetnic Regata Barconala. V Punta della Dogana, staré celnici u kanálu Grande, jsou soustředěny sbírky moderního umění. Stará rybí tržnice v přístavu zase slouží k nejrůznějším uměleckým projektům. Na své si tak může přijít každý návštěvník.

Chcete-li si užít italské Furlansko naplno, budete zkrátka potřebovat jen jedno jediné: dostatek času.

Další tipy na cestu po Furlansku:

Stylově vinicemi
Až vás začnou bolet nohy, půjčte si na jednom z mnoha míst oblíbený italský skútr – elegantní žlutou vespu a nerušeně se projíždějte mezi zelenými pahorky.

Umělecké poklady
Majestátní komplex historických budov Villa Manin patří k nejvýznamnějším památkám Furlanska. Dnes se zde mimo jiné nachází umělecké sbírky mezinárodního významu. Konají se tu také koncerty nebo kulinářský festival „Sapori pro loco“.

Levandulová vesnice
Městečko Venzone bylo při velkém zemětřesení roku 1976 kompletně zničeno a následně kámen po kameni znovu vystavěno. V malých obchůdcích seženete oblíbené levandulové produkty, jako například domací mýdla.

Vzpomínka na říši římskou
I pokud nemáte zálibu v historii, město Aquileia vás jistě ohromí. Pyšní se totiž největší mozaikou na světě pocházející z období raného křesťanství.

Ohromující prostory
Grotta Gigante je největší zpřístupněnou krápníkovou jeskyní na světě. Její návštěvu oceníte zejména při 40 °C ve stínu.

Nahoru
OKDalší informace