Menu

Šálek plný zdraví

Bylinkové čaje.

Home » Životní styl » Zdraví » Šálek plný zdraví - 10.2017

Stačí jen zalít horkou vodou, nechat chvíli louhovat a pak si v klidu vychutnávat blahodárný nápoj. Bylinkové čaje nás příjemně zahřejí, pomáhají posilovat imunitní systém během chřipkového období a přináší úlevu při nejrůznějších zdravotních obtížích.

Škrábe nás v krku, zebou nás nohy a naše pleť reaguje podrážděně na suchý vzduch ve vytopených místnostech. Těmto nepříjemným příznakům provázejícím chladné roční období se bohužel často nevyhneme, ale naštěstí se i zde můžeme spolehnout na léčivou sílu přírody a čerpat z pokladů její rostlinné říše. Pokud jste si v průběhu roku sami sbírali a sušili bylinky, přijde vám nyní obzvlášť vhod, že můžete sáhnout do vlastních zásob domácí lékárny. Ale i v opačném případě si jistě vyberete z pestré nabídky připravených bylinných a čajových směsí, třeba právě v prodejnách dm.

Sypaný nebo sáčkový čaj?

Jednoduše zavěsit do konvice nebo hrnečku, zalít horkou vodou a pár minut počkat. Sáčkový čaj se bezpochyby těší velké oblibě zejména pro velmi snadný způsob přípravy. Přitom čajový sáček původně sloužil především jako filtr proti nečistotám a prachu. Dnes už však zároveň nutně neplatí, že by byl porcovaný čaj méně kvalitní než ten sypaný, jak většinou znalci tvrdí. Na druhou stranu má ale sypaný čaj své nesporné výhody. Umožňuje totiž namíchání speciálních směsí, které jsou individuálně přizpůsobeny specifickým požadavkům a potřebám zákazníka.

Speciální nálev

Milovníci kávy i čajomilové mají mnoho společného. Někdo vnímá přípravu čaje jako oblíbený rituál, jinému postačí, že horký nápoj splní svůj účel a pokud možno přitom i dobře chutná. Každopádně je třeba uzpůsobit přípravu čaje jeho danému druhu, aby mohl nálev správně rozvinout své aroma. Bylinkový čaj se v zásadě zalévá vařící vodou, na rozdíl od zeleného nebo bílého čaje, u kterého je třeba, aby byla voda vychladlá zhruba na teplotu 70 až 80 °C, protože by jinak došlo ke zničení jeho jemné chuti. V případě příliš studené vody se naopak vonné a chuťové složky dostatečně neuvolní a čaj pak mívá spíše mdlou a nevýraznou chuť.

Ale také příliš odstátá nebo zbytečně dlouho převařená voda může snížit kvalitu čaje a chuťový požitek. Pouze tvrdou vodu s vysokým obsahem chloru je vhodné předem dvě až tři minuty povařit. Posléze se bylinkový čaj nechává zpravidla asi deset minut vyluhovat, aby se stačily uvolnit všechny účinné látky z obsažených rostlinných substancí. U některých druhů čajů můžeme v závislosti na době louhování dokonce pozorovat různé zabarvení nálevu, podle toho, jaké složky se právě extrahují. Pokud se však bylinný čaj nechá louhovat příliš dlouho, většinou samozřejmě nepříjemně zhořkne.

S bylinkami opatrně

Je třeba si uvědomit, že bylinné čaje neslouží pouze k uhašení žízně, ale působí především jako léčivé přípravky. Proto by neměly být konzumovány nepřetržitě. Jednak cílené pozitivní účinky většinou časem slábnou, protože si tělo na bylinky zvykne. A zároveň mohou některé léčivé rostliny při dlouhodobém užívání vyvolávat i nežádoucí vedlejší projevy. Zpravidla se proto doporučuje popíjet bylinkové čaje pravidelně maximálně po dobu čtyř až šesti týdnů. Po dvoutýdenní pauze pak bývá obyčejně možné v čajové kúře další čtyři týdny pokračovat.

Zejména těhotné i kojící ženy a děti by měly být při výběru bylinných odvarů a čajů obezřetné. V období těhotenství jsou čajové směsi obsahující projímavé, močopudné a silně stimulující bylinky tabu. Ale také oblíbená máta peprná stimulující tvorbu žaludečních kyselin se především při sklonech k pálení žáhy příliš nedoporučuje. Vhodnou alternativu naopak představují šetrné rostlinné substance, které mají pozitivní vliv na zdraví, jako například šípek, meduňka, pomerančová kůra, heřmánek nebo měsíček. Na každý pád je však nejjistější konzultovat konzumaci bylinných čajů v těhotenství s lékařem.

BUCH TIPP Voňavý šálek čaje

Ideální na zklidnění a dobrou noc je dmBio jemný bylinný čaj s levandulí a verbenou.

Aromatický ajurvédský čaj dmBio se zázovrem, citronem a pepřem vás příjemně zahřeje a posílí.

 

Zahřívací kořeněné čaje

 

Orientální koření dodává bylinkovým čajům výraznou, aromatickou příchuť a navíc naše tělo v zimním období příjemně prohřeje. V lidovém léčitelstvím se nejrůznější druhy koření přidávaly do čajových směsí odnepaměti. Při vlastní přípravě čaje je ideální koření předem jemně podrtit v hmoždíři, aby se aroma mohlo optimálně rozvinout. Po zalití horkou vodou je vhodné čaj louhovat v zakryté nádobě, aby éterické oleje zbytečně neunikaly, a to alespoň po dobu 10 minut. Vzniklou kondenzovanou páru z horkého nápoje je možné nechat odkapat do šálku čaje, jelikož obsahuje cenné účinné látky.

 

Sdílet
Nahoru
Pro optimální zobrazení webové stránky používáme cookies. Tyto soubory můžete ve svém prohlížeči kdykoli deaktivovat.OK